SEGRE

La Caixa destina 6 milions d'euros al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia

L’entitat bancària i el centre barceloní reforcen el seu compromís en la lluita contra el càncer

Isidre Fainé y Josep Tabernero, durant la firma de l'acord entre el VHIO i

La Caixa destina 6 milions d'euros al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, i el doctor i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, han signat aquest dimarts una aliança que reafirma el compromís comú d’ambdues entitats amb la lluita contra el càncer. Segons ha informat l'entitat bancària, l’acord, que es desplegarà al llarg de quatre anys (2020-2023), té com a objectiu enfortir i impulsar els tres grans eixos que es desenvolupen a la UITM - ”la Caixa” del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO): la plataforma d’assajos clínics en recerca pionera, la medicina personalitzada i el desenvolupament de nous fàrmacs. Així mateix, aquesta aliança permetrà també catalitzar la formació i la carrera professional dels investigadors vinculats a les àrees de treball VHIO/UITM - ”la Caixa”.

Durant els quatre anys vinents, el programa es continuarà expandint i ampliant d’acord amb els objectius científics establerts i, sobretot, d’acord amb les necessitats del pacient, beneficiari únic i final de la investigació. Amb aquesta nova aportació de 6 milions d’euros, es reforça el programa que permetrà consolidar la plataforma d’assajos clínics i promocionar estudis amb dissenys innovadors aplicant-hi nous «formats» terapèutics.

Segons el president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, "projectes amb aquesta profunditat i aquest impacte reafirmen el nostre compromís amb la lluita contra les malalties més greus i, per extensió, amb la societat. La UITM - ”la Caixa” ha dut a terme una tasca encomiable en l’última dècada i s’ha convertit en un centre pioner a Europa"

De la seva banda, el doctor Tabernero afirma que el nou conveni "permetrà abordar reptes actuals, com les teràpies basades en anticossos biespecífics o virus oncolítics, entre d’altres".

En aquest sentit, el programa de diagnòstic molecular (prescreening) que es duu a terme a la UITM - ”la Caixa” és pioner a Espanya i un dels pocs d’aquestes característiques a Europa.

El càncer és una de les causes principals de morbiditat i mortalitat a tot el món. S’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones a Espanya tindrà un càncer al llarg de la seva vida. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es preveu que l’any 2040 la incidència del càncer augmenti el 60 % respecte del 2018.

Deu anys de la UITM - ”la Caixa” i 30 nous fàrmacs Des del 2012 i arran dels assajos duts a terme a la UITM - ”la Caixa”, la FDA ha aprovat 30 nous fàrmacs per al tractament de certes tipologies de càncer cada dia més específiques gràcies a la medicina personalitzada. Aquests fàrmacs són medicaments de nova creació o medicaments ja aprovats per als quals s’ha detectat eficàcia provada en una altra tipologia de tumors. L’any passat es van fer 298 assajos clínics Fase I i Fase II, dels quals 60 van ser dels anomenats first-in-human, que són aquells en què s’avaluen medicaments de primera administració en humans. Els assajos Fase I són cada cop més importants, atès que no sols validen la toxicitat dels medicaments, sinó que, avui, aquests assajos incideixen també en la selecció del pacient i, com a conseqüència, validen la seva resposta i eficàcia en el tractament del tumor.

tracking