SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA HOLOCAUST

Publiquen un web amb els morts en camps de concentració

Amical de Mauthausen i Presidència publiquen un web amb els morts en camps de concentració || Entre ells 179 lleidatans i 17 més de la Franja

Vista del monument a les víctimes de l’Holocaust a Lleida.

Vista del monument a les víctimes de l’Holocaust a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amical de Mauthausen acaba de publicar una base de dades que recopila dades de més de 5.200 republicans espanyols que van morir als camps de concentració nazis, entre ells un total de 179 lleidatans i 17 veïns de la Franja. Un treball de documentació que ha estat possible gràcies que tres d’aquests deportats, destinats a les oficines de Mauthausen, van poder guardar documentació d’amagat a pocs dies de l’alliberament. Ara, més de 75 anys després, Amical, en col·laboració amb el ministeri de la Presidència, posa noms i cognoms a 5.260 espanyols que van morir als camps de concentració entre el 1940 i el 1945 d’entre els més de 9.000 deportats des de França. Una informació que s’ha ampliat amb altres fonts.

En aquesta base de dades, que es pot consultar a la pàgina web https://fallecidosenloscamposnazis.org, s’inclouen els nom de 179 lleidatans. Només en set casos, Amical ha pogut incloure una petita biografia, amb referències a articles o fins i tot el certificat de defunció emès pel ministeri d’excombatents i víctimes de la Guerra de la República francesa l’any 1950. Només en un cas, a la de Pau Segués Boncompte, d’Almenar i que va morir amb només 22 anys al camp de Gusen, s’inclou una fotografia.

La majoria dels lleidatans inclosos en aquesta base de dades van morir al camp de Gusen, amb un total de 128, així com a Mauthausen, Hartheim, Dachau, Buchenwald, Flossenbürg o Bergen-Belsen.

Deportats després de l’exili a França i la lluita a la resistència Amical de Mauthausen i altres camps publica aquest web amb l’objectiu de contribuir al coneixement dels ciutadans espanyols que van ser assassinats en diferents camps de concentració nazis. La major part dels deportats, assenyalen, havien participat en la Guerra Civil i després del seu exili i el pas pels camps de refugiats al sud de França, van ser allistats a les companyies de treballadors i destinats a construccions com la Línia Maginot. També d’altres van ser detinguts per haver participat en la resistència francesa i deportats com a apàtrides.

tracking