SEGRE

GUIA

Primer coronavirus a Andorra, un jove de 20 anys molt lleu

La Comunitat Europea eleva a “alt” el nivell de risc de contagi

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern andorrà va confirmar ahir el primer cas de coronavirus, un jove de 20 anys que va viatjar recentment a Milà i els símptomes del qual “ja gairebé han desaparegut”, segons va informar el ministeri de Sanitat. El pacient va ser aïllat dissabte a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell i està previst que rebi l’alta en les pròximes 24 o 48 hores, quan es preveu que el resultat de les dos següents proves sigui negatiu. El ministre de Sanitat del Principat, Joan Martínez, va transmetre un missatge de tranquil·litat durant una compareixença en la qual va destacar que “més del 80% dels casos que desenvolupen la malaltia són lleus, com un refredat”. Per descartar més infeccions, dotze persones de l’entorn del jove hauran de passar dos setmanes en quarantena domiciliària −des de dissabte passat ja hi ha dos ciutadans més que estan aïllats a les seues cases després de coincidir en un avió amb un afectat recentment diagnosticat−. En aquest sentit, el Govern andorrà recomana no viatjar als focus de l’epidèmia, com les regions del nord d’Itàlia, la Xina, el Japó, l’Iran o Corea del Sud.

Davant de l’augment d’infeccions, la Comissió Europea va anunciar ahir la creació d’un gabinet de crisi integrat per cinc comissaris per coordinar la resposta a la propagació del coronavirus, una iniciativa que coincideix amb el canvi del nivell de risc de contagi a la UE a “de moderat a alt”. Fins ara s’han registrat 38 morts per aquest virus a la Unió Europea, on s’han identificat prop de 2.200 casos, segons les últimes dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties. Itàlia, amb 1.689 pacients, continua al capdavant d’afectats, seguida de França (130) i Alemanya (129).

A Espanya ja hi ha un total de 122 contagiats, la majoria a Madrid (29) i setze a Catalunya

A Espanya, el Covid-19 deixa ja 122 contagiats, la majoria a Madrid (29). Així mateix, el departament de Salut de la Generalitat va confirmar ahir quatre nous casos, per la qual cosa el balanç és de 16 infectats: dotze veïns de Barcelona i quatre de Girona.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va avançar que s’estudiarà augmentar el nivell d’alerta contra el brot en determinades zones de la Comunitat de Madrid i el País Basc més, on no s’ha pogut identificar l’origen dels contagis. Les mesures de prevenció inclourien limitar la mobilitat o controlar esdeveniments on hi hagi aglomeracions de moltes persones, encara que també contempla el tancament temporal d’escoles o el teletreball. Per evitar contagis entre els professionals sanitaris −un sanitari que treballa a l’hospital vitorià de Txagorritxu i que resideix a la Rioja és el primer cas a la comunitat−, Sanitat va publicar ahir un protocol en el qual recomanen als CAP que designin una sala separada per a les sospites de coronavirus. Als EUA, la xifra de morts es va elevar ahir a sis.

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.ACN

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.

Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell d’Andorra, on està aïllat el pacient.ACN

tracking