SEGRE

ESNOTICIA

Alcaldes de pobles petits de Lleida assumeixen tota mena de rols per garantir la seguretat dels veïns en plena crisi

Els alcaldes assumeixen tota mena de rols per garantir la seguretat dels veïns en plena crisi || Vetllen per la salut de la gent gran i organitzen la compra

Miquel Dalmau, amb la seua dona, als carrers de Cava.

Miquel Dalmau, amb la seua dona, als carrers de Cava.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Als pobles petits els alcaldes fan de tot i amb la crisi del coronavirus les seues tasques s’han multiplicat, segons admet l’alcaldessa de Nalec, Agnès Corbella, el municipi més petit de l’Urgell, amb menys de 90 habitants. Corbella explica que “comunico totes les novetats de l’estat d’alarma a través d’un grup de WhatsApp i, a aquells veïns grans que no tenen l’aplicació, els truco personalment per telèfon. Per sort no som gaires”. També ha demanat a l’única botiga del poble que entregui les comandes que li tramiten a domicili. Corbella va indicar que “també faig de policia per comprovar si segueixen la normativa”. Quant als medicaments, un farmacèutic porta a Nalec dos vegades per setmana les medicines encarregades, però si un veí té una urgència, la mateixa alcaldessa s’ofereix per anar-ho a comprar. També reben el suport dels Serveis Socials del consell de l’Urgell.

Sobre la situació provocada per la pandèmia, Corbella destaca que, fins a la setmana passada, als veïns de Nalec els semblava una cosa “molt llunyana”, encara que en els últims dies “s’han conscienciat de la importància del confinament”. Una altra de les mesures preses en aquest poble de l’Urgell és que s’han paralitzat totes les obres que no tinguin caràcter urgent per evitar la mobilitat en la mesura possible.

Al Pirineu, la densitat de població és encara menor. Per exemple, a Josa (Josa i Tuixent), amb tot just 12 persones, els veïns s’han organitzat amb el grup de WhatsApp Josencs a casa i fan comandes de productes a pobles propers, com Gòsol, i un d’ells s’encarrega de recollir-los i distribuir-los per les cases. Per reduir el risc de contagis, deixen la compra a l’entrada de casa i els diners per pagar-la, a la finestra. Mercè Lagrava i el seu marit, Raül Alcaraz, veïns del poble, aplaudeixen la tasca que du a terme l’anomenada Lletera de Tuixent, un mitjà de transport mixt de persones i mercaderies que es desplaça diàriament a la Seu d’Urgell amb el qual “els veïns evitem desplaçaments i reduïm les possibilitats de contagi”.

A Cava, a la mateixa comarca, viuen habitualment quatre veïns de dos famílies i cada dia es parlen per comprovar que els altres estan bé. No coincideixen al carrer per evitar contagis i s’han organitzat per, juntament amb l’alcaldessa, Gisella Sellés, per coordinar-se a l’hora de fer la compra i omplir el congelador per a unes setmanes més.

Miquel Dalmau, amb la seua dona, als carrers de Cava.

Miquel Dalmau, amb la seua dona, als carrers de Cava.SEGRE

tracking