SEGRE

ESNOTICIA

Informació contra les 'fake news'

Metges i Mossos demanen a la ciutadania que utilitzi fonts oficials per fugir de les falòrnies que han sorgit amb la pandèmia || Les xarxes socials són la principal via de difusió de notícies falses

538400_1.jpg

538400_1.jpgMOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les notícies falses, més conegudes com a fake news, s’han convertit en el nostre pa de cada dia i s’alimenten de crisis com la que es viu actualment amb la pandèmia del coronavirus. En les últimes setmanes han sorgit falòrnies com que menjar all o ruixar-te el cos amb alcohol eviten el contagi. Fins i tot hi ha notícies que assenyalen que la Xina va crear el virus als seus laboratoris per desestabilitzar l’economia occidental o que amb la declaració de l’estat d’alarma anaven a tancar tots els supermercats. Tot és fals. El Col·legi Oficial de Metges de Lleida i els Mossos d’Esquadra insten la ciutadania a utilitzar fonts oficials i contrastades per informar-se sobre la crisi sanitària i demanen a la població que denunciï qualsevol falòrnia que detectin, sobretot a les xarxes socials, la principal via de difusió.

En aquest sentit, la policia catalana va fer ahir una crida per contrastar les informacions rebudes abans de compartir-les i va donar detalls per saber identificar les notícies falses, com faltes d’ortografia o un contingut il·lògic. El compte oficial de Twitter dels Mossos difon missatges alertant de “falòrnies”, com el tancament dels supermercat després de decretar l’estat d’alarma. En situacions com l’actual, la policia rep l’ajuda de la ciutadania que denuncia aquest tipus d’informacions falses a la xarxa. En la mateixa línia, el Col·legi Oficial de Metges de Lleida també treballa per combatre les fake news que atempten contra la salut de les persones. El doctor Daniel Lacasta, membre de la Junta de Govern del COILL, assegura a SEGRE que “existeixen propagadors de notícies falses que busquen desestabilitzar i crear confusió” i que des de l’inici de la crisi sanitària s’han detectat diverses falòrnies, com que la Xina va crear el virus en un laboratori per enfonsar l’economia occidental o que Educació anava a donar un aprovat general a tots els alumnes. “Denunciarem falsos testimonis que atemptin contra la integritat de les persones o que influeixin sobre tractaments alternatius sense evidència científica”, va assenyalar Lacasta. Per combatre els fakes, va instar a seguir canals oficials de la Generalitat, el Col·legi de Metges i Mossos, entre d’altres, i no difondre cap informació sense acarar-la abans. “Sense voler-ho, podem afavorir el pànic”, va alertar

Entre els vídeos retirats hi ha alguns del lleidatà Josep Pàmies i el clorit de sodi que venia com a remei per curar el coronavirus.

YouTube retira 14 vídeos per difondre tractaments no científics

YouTube ha tardat menys de 24 hores a retirar catorze dels setze vídeos denunciats dimecres pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per promocionar tractaments no científics per curar el Covid-19. Els vídeos, amb més de 343.000 visualitzacions, proposaven productes no aptes per a l’ús mèdic, banalitzaven la pandèmia i qüestionaven la necessitat de mesures de protecció. També s’oferien com a efectives altres substàncies com el diòxid de clor que, segons asseguraven, s’havia d’ingerir o aspirar per acabar amb el virus. Alguns dels vídeos es van publicar després de l’aprovació de l’estat d’alarma.

tracking