SEGRE

La taxa de mortalitat del coronavirus ronda l'1%, segons un gran estudi

L'hospital de Bellvitge

Sanitat confirma 2.182 morts i 33.089 infectats de coronavirusEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa de mortalitat dels casos confirmats de Covid-19 a nivell mundial s’estima en un 1,38 per cent, mentre que s’inclouen els casos no confirmats la xifra baixaria fins el 0,66 per cent, segons una anàlisi de de 70.117 casos confirmats en laboratori i diagnosticats clínicament a la Xina, combinats amb 689 casos positius entre persones evacuades de Wuhan en vols de repatriació, que s’ha publicat a la revista 'The Lancet Infectious Diseases'.

Aquestes taxes són lleugerament inferiors a algunes estimacions fins la data, que no s’havien ajustat als casos no diagnosticats o al nombre de persones de cada grup d’edat d’una població. Les taxes de mortalitat varien substancialment, des del 0,0016 per cent en els nens de 0 a 9 anys fins el 7,8 per cent en les persones de 80 anys o més.

Malgrat que les estimacions són lleugerament inferiors a les que s’han fet per al virus, continuen sent molt més elevades que les de pandèmies anteriors com la de la grip pandèmica H1N1 de 2009, que es va estimar mortal en al voltant del 0,02 per cent dels casos.

Les estimacions prèvies de morts per casos confirmats de Covid-19 han oscil·lat entre el 2 i el 8 per cent, mentre que les morts per infeccions generals s’han estimat entre el 0,2 i l’1,6 per cent. Així mateix, els càlculs de la proporció de morts en el grup d’edat més avançada, els majors de 80 anys, s’han fixat entre el 8 i el 36 per cent. Tanmateix, aquestes estimacions anteriors no s’havien ajustat pel fet que només és probable que se sotmetin a proves les persones amb símptomes més greus, o les persones en quarantena després de la seua repatriació a altres països, per la qual cosa no reflectien el veritable nombre de casos en totes les poblacions. Cap estudi anterior no ha estimat la proporció d’infeccions que requeriran hospitalització.

L’estudi ha observat també diferències en les taxes d’hospitalització per edat, que augmenten amb l’edat: s’estima que l’11,8 per cent de les persones de 60 anys, el 16,6 per cent de les persones de 70 anys i el 18,4 per cent de les persones de 80 anys o més desenvolupen símptomes prou greus com per ser hospitalitzades.

Aquestes taxes d’hospitalització es comparen amb el 0,04 per cent de les persones de 10 a 19 anys, l’1,0 per cent de les persones de 20 anys i el 3,4 per cent de les persones de 30 a 39 anys. Aquestes xifres gairebé es dupliquen, passant del 4,3 per cent de les persones de 40 a 49 anys al 8,2 per cent de les persones de 50 a 59 anys. Segons aquest estudi, gairebé un de cada cinc majors de 80 anys infectats probablement requereixi hospitalització, en comparació amb al voltant de l’1 per cent de les persones menors de 30 anys.

Tenint en compte aquestes xifres, els autors adverteixen que, sense mesures estratègiques, és probable que el nombre de persones que necessiten tractament hospitalari "sobrepassi fins i tot els sistemes d’atenció sanitària més avançats del món", encara que puntualitzen que, a mesura que es desenvolupi la pandèmia, "és possible que els resultats millorin i serà important revisar les estimacions d’aquest estudi".

tracking