SEGRE

CORONAVIRUS CONSEQÜÈNCIES

Una segona família pel virus

El Govern aprova una prestació d’emergència per a l’acollida de nens que tenen els pares hospitalitzats o aïllats pel Covid-19 || Almenys quatre menors ja són cuidats per lleidatans

Sessió via Skype amb un grup d’adolescents d’Afanoc, en la qual comparteixen reptes, jocs i reflexions personals.

Sessió via Skype amb un grup d’adolescents d’Afanoc, en la qual comparteixen reptes, jocs i reflexions personals.AFANOC LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va aprovar ahir una nova prestació econòmica d’emergència per a l’acollida de nens que tenen els pares hospitalitzats o aïllats pel coronavirus. L’import de l’ajuda serà de 326 euros per als petits de 0 a 9 anys i de 362 euros per als que tenen entre 10 i 12 anys, malgrat que aquestes quantitats es poden ampliar per raó de discapacitat de menor, pel nombre d’infants acollits o per altres circumstàncies que requereixin una dedicació especial. El conseller de Treball, Assumptes Socials i Família, Chakir el Homrani, va detallar que actualment hi ha vuit nens separats del nucli familiar a causa del Covid-19. A les comarques lleidatanes hi hauria quatre menors provinents d’un centre de Barcelona, segons va informar a aquest diari una família d’acollida que prefereix mantenir l’anonimat.

“Ja havíem participat en un altre programa d’acollida i quan la setmana passada vam saber que la Generalitat buscava amb urgència voluntaris perquè es fessin càrrec temporalment de menors d’entre zero i tres anys −més tard ho van ampliar fins als sis−, ens vam sumar a la iniciativa”, explica aquesta família, que des de divendres passat cuida un nadó de dos mesos procedent d’un centre que va haver de paralitzar l’activitat pel risc de contagi pel Covid-19. Asseguren que “som molt feliços de contribuir al seu creixement. La nostra rutina ha canviat, ja que ara la meua dona i els meus dos fills estem les vint-i-quatre hores pendents de la petita, però veure-la riure és la millor recompensa”. “No hem cosit mascaretes, però hem pogut donar amor i una família a una nena que, per diferents motius, no els podia tenir”, expliquen. Pel que fa al seu dia a dia, apunten que “al principi les mesures de protecció i higiene eren més extremes a casa, fins que van arribar les anàlisis de les proves i va donar negatiu”. En un principi, els van comunicar que havien de fer-se càrrec de la petita durant un període de temps que anava des dels quinze dies fins als dos mesos. Actualment hi hauria menors que participen en aquest programa d’acollida al Segrià, les Garrigues i l’Alt Urgell, segons aquesta mateixa font.

Acompanyament i jocs per a nens i adolescents amb càncer

La situació actual ha obligat les entitats a adaptar-se per pdoer continuar atenent els usuaris. És el cas de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (Afanoc) Lleida, que s’ha readaptat per seguir donant suport als nens i adolescents amb càncer i a les famílies que, malgrat el confinament, necessiten acompanyament perquè el procés de la malaltia continua, ja sigui perquè estan en tractament o perquè són objecte de seguiment.

Amb les oficines tancades, els professionals de l’equip tècnic de l’entitat han aprofitat les noves tecnologies per mantenir aquesta tasca, després que la crisi sanitària hagi obligat a frenar l’atenció presencial.

Actualment, estan operatives les atencions i l’acompanyament de forma telemàtica i l’entitat segueix en contacte amb usuaris i voluntaris a través d’aplicacions mòbils, xarxes socials, correu electrònic i telèfon.

Les àrees de treball social i psicologia d’Afanoc continuen atenent les famílies mitjançant el telèfon o bé per Skype.

També se’ls ofereixen recursos per afrontar la situació d’aïllament així com reduir l’impacte social i econòmic. Així mateix, el grup de joves és un altre col·lectiu en el qual s’ha bolcat Afanoc en aquesta crisi, als quals es planteja reptes i jocs, i també reflexions personals per ajudar la societat a suportar el confinament, una experiència per la qual molts han passat a causa del tractament contra el càncer.

Per la seua banda, la Casa dels Xuklis, on actualment hi ha famílies de Leida, continua funcionant amb serveis mínims i amb mesures de seguretat.

tracking