SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat preveu desconfinament en cinc etapes i un carnet d'immunitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que un Consell Executiu extraordinari aprovarà “com més aviat millor” un pla de desconfinament a Catalunya basat en un informe d’experts que preveu cinc etapes, tests massius i un passaport d’immunitat, i va defensar que el Govern ha de gestionar-lo, però el ministre Illa s’hi va oposar.

El president Torra, en la reunió telemàtica ahir amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics.

El president Torra, en la reunió telemàtica ahir amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una compareixença telemàtica des de la Generalitat ahir després de la reunió entre el president del Govern central, Pedro Sánchez, i els presidents autonòmics, Quim Torra va proposar un pla de desconfinament, elaborat pel grup d’experts liderat pel doctor Oriol Mitjà, “orientatiu” i sense terminis, que preveu cinc fases de retorn gradual a la nova normalitat. El primer que podria fer-se seria la tornada de persones sanes a llocs de treball no essencials, mentre que l’obertura d’escoles o els esdeveniments massius s’inclourien en les últimes etapes del pla. També es preveu un cribratge a gran escala amb 1,5 milions de tests en les properes setze setmanes i s’estudiarà la creació d’un “passaport d’immunitat”, un certificat digital vinculat al carnet de vacunació que inclogui l’estat immunològic de cada persona.

El president de la Generalitat va informar que serà ara el departament de Salut el que desenvoluparà més a fons aquestes cinc etapes i recomanacions per convertir-les en propostes concretes.

En aquest sentit, Torra va insistir que és la Generalitat qui ha de liderar i gestionar el desconfinament a Catalunya, malgrat que en la conversa amb Sánchez no es va abordar el retorn de les competències per poder dur a terme aquest pla. “No s’ha compromès a res, però la imposició no és la millor manera de funcionar en una epidèmia”, va lamentar el president de la Generalitat.

Poc després de la trobada telemàtica, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va respondre a Torra afirmant que “tothom sap que les decisions sobre la desescalada corresponen al Govern d’Espanya”, encara que s’escoltaran les propostes en aquest sentit de les comunitats autònomes.

Torra tampoc va voler posar dates a la implementació del pla de la Generalitat, ja que no és “prudent” afegir pressió a l’actual context i, en aquest sentit, també va recriminar a Pedro Sánchez que hagi fixat el 27 d’abril com el dia per a la sortida de casa dels nens, una qüestió en la qual els presidents autonòmics no van entrar a fons en la reunió.

El Govern central estudia permetre fer esport i que la gent gran passegi

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat, Fernando Simón, va afirmar ahir que permetre als adults sortir a fer esport de manera individual i que les persones grans surtin a passejar “són mesures que sempre estan sobre la taula”. “Tots els professionals sanitaris hem plantejat aquestes mesures, però requereix un control molt estricte”, va recalcar el doctor Simón durant la seua compareixença en la roda de premsa del comitè tècnic de seguiment diari del coronavirus. Per a l’expert del ministeri de Sanitat, hi ha mesures “que es poden anar permetent progressivament”, encara que va matisar que les noves modificacions s’aniran incloent a partir del proper 26 d’abril. “Entenc que aquestes mesures s’inclouran als pròxims decrets progressivament. No crec que siguem ni més ni menys disciplinats que altres ciutadans”, va comentar Simón, que va destacar, d’altra banda, que l’objectiu és proposar mesures “que es puguin implementar correctament i no que es quedin en un paper”.

tracking