SEGRE

ESNOTICIA

Com serà la nova normalitat?

Experts aborden els canvis en el dia a dia després del confinament, marcats per la distància social || Asseguren que el contacte físic i les relacions personals s’adequaran a les restriccions, però es normalitzaran progressivament a mesura que avanci la desescalada

Teresa Guerra abans de sortir al carrer.

Teresa Guerra abans de sortir al carrer.UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus, una crisi global sense precedents, ha obligat la ciutadania a recloure’s a casa durant prop de dos mesos. Les relacions socials, la feina i els estudis s’han reduït a la comunicació telemàtica i ara, quan comencen les primeres mesures de desconfinament, molts es pregunten com serà la nova normalitat. Tornaran els petons i les abraçades? L’expert en sociologia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Francesc Núñez assegura que les relacions socials s’adaptaran a les restriccions i, “si bé al principi hi pot haver una mica de por al contagi i haurem de respectar una distància de seguretat, a mesura que s’acabin aquestes normes de distanciament recuperarem les formes clàssiques d’interacció”.

Assegura que aquesta emergència sanitària ens ha portat a una situació límit que ens ha obligat a frenar, encara que “en la nostra vida quotidiana no som reflexius i tenim tendència a oblidar, de manera que no està garantit que canviï la sensibilitat o la voluntat de fer un món millor”.

Per la seua part, la psicòloga Cristina Vidal, del CentrePsico Lleida, destaca que davant la nova normalitat podem sentir ansietat, por i frustració que ens pot alterar l’estat d’ànim, el son i els hàbits alimentaris. Canvis que afectaran en especial els professionals de primera línia, els nens i persones grans.

Vidal insta a demanar ajuda davant de senyals d’alarma perquè aquests sentiments no es cronifiquin i demana més atenció per als professionals sanitaris, que podrien enfrontar- se a estrès posttraumàtic. Així mateix, alerta que hi podria haver un augment de l’estrès, l’abús d’alcohol o drogues i la depressió.

tracking