SEGRE

SALUT INTERVENCIONS

Menys trasplantats pel Covid

Quinze lleidatans han rebut un òrgan en el que va d'any i 65 estan en espera || Caiguda dràstica en el mes d'abril a Catalunya arran de la pandèmia

Imatge d’arxiu de professionals de l’UCI de l’hospital Arnau.

Imatge d’arxiu de professionals de l’UCI de l’hospital Arnau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) va alertar ahir que la crisi sanitària ha afectat de manera significativa el sistema de trasplantaments, que s’han reduït un 29% en els primers quatre mesos de l’any respecte al mateix període de l’any passat, i la donació ha caigut un 32,1%. Entre el gener i l’abril d’aquest any, un total de quinze lleidatans han estat receptors d’un òrgan (deu de ronyó, dos de fetge, un de pulmó, un de cor i un altre de pàncrees), tres menys en comparació amb l’any passat.

Així mateix, 65 persones estan en llista d’espera, tres menys que l’any passat, malgrat que s’ha incrementat les persones que esperen un trasplantament de fetge al passar d’un per aquestes dates a quatre en l’actualitat.

L’organisme destaca que els trasplantaments van caure en picat a causa de la crisi del coronavirus. Així, el març i l’abril l’activitat s’ha reduït a 36 trasplantaments d’òrgans en el conjunt de Catalunya, en comparació amb els 203 del 2019, un descens del 82,3%. La donació ha anat en la mateixa línia, amb un descens del 83,3% al març i l’abril (onze donants el 2020 davant dels 66 del 2019). Les causes que expliquen aquesta activitat pràcticament nul·la rauen en la necessitat de disposar d’un gran nombre de llits d’UCI i dels seus professionals per atendre malalts de Covid, l’ajornament d’intervencions no urgents i la necessitat de minimitzar els riscos de transmissió del virus als potencials receptors.

Recuperació en les properes setmanes davant de la millora sanitària

L’activitat no s’ha aturat del tot perquè s’han mantingut els trasplantaments pediàtrics, els urgents i alguns programes especials, però la resta s’han hagut de posposar a l’espera d’una millora de la situació hospitalària. En el conjunt d’Espanya, la situació ha variat en funció de com està cada comunitat autònoma, la qual cosa ha permès, segons l’OCATT, mantenir o recuperar a poc a poc l’activitat de donació i trasplantament. Un fet que convida a l’optimisme de cara a una progressiva normalització de l’activitat en les properes setmanes.

tracking