SEGRE

ESNOTICIA

L'ús de mascaretes en espais públics continuarà sense ser obligatori

Després que la reunió entre el ministeri i autonomies acabés ahir sense acord || Metges afirmen que les FFP2 i FFP3 són ineficients per a la població general

Dos dones passegen per la passarel·la del Liceu Escolar amb mascareta.

Dos dones passegen per la passarel·la del Liceu Escolar amb mascareta.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar ahir que el seu ministeri continua estudiant si fa obligatori l’ús de mascaretes en tots els espais públics per prevenir els contagis de Covid-19, després de no arribar a cap acord al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. “Estem estudiant si és procedent prendre alguna mesura addicional pel que fa a això. Intentem adaptar-nos de la millor forma possible a com evoluciona l’epidèmia”, va comentar. Va recordar que són obligatòries al transport públic i “altament recomanables sempre que no es poden guardar els dos metres de distància de seguretat” per reduir el risc de contagi.

L’obligatorietat de les mascaretes ha estat demanada en reiterades ocasions pel Govern català. El president, Quim Torra, ho va argumentar “per prevenció i per conscienciació”, i va afirmar que aquesta mesura ja calia prendre’s des de fa setmanes.

Torra en veu necessària l’obligatorietat “per prevenció i per conscienciació”

Per la seua part, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va recordar que l’ús de les màscares FFP2 no està recomanat per a la població general, però va puntualitzar que la utilització no li sembla “ni bé ni malament”. Va assenyalar que les màscares protegeixen “en les dos direccions”, és a dir, tant el portador com la persona que pugui tenir un contacte proper, però va indicar que les FFP2 només estan recomanades per a professionals en contacte amb el virus i col·lectius vulnerables sota prescripció mèdica.

D’altra banda, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges va advertir que les màscares N95, FFP2 i FFP3 han d’estar disponibles per als professionals i no se’n recomana l’ús a la població perquè són innecessàries, ineficients i fins i tot contraproduents. Afirma que el seu ús dificulta en algunes persones la respiració i pot causar fatiga i marejos en persones grans. En un informe, subratlla que la població ha d’utilitzar màscares quirúrgiques al transport públic, comerços, centres i serveis sanitaris, residències sociosanitàries i locals on no es pugui mantenir la distància de seguretat.

Les farmàcies de Lleida continuen sense disposar de guants Les farmàcies lleidatanes continuen sense tenir guants i no saben quan disposaran d’aquest material protector. Segons el president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, les distribuïdores els informen que no troben guants, per la qual cosa no hi ha cap previsió de quan n’hi haurà. En la majoria de les farmàcies l’estoc es va esgotar fa temps i algunes van indicar fa uns dies que només disposaven de guants de plàstic com els que els supermercats ofereixen als clients per agafar la fruita, i d’altres ja no en tenien de cap classe. No obstant, utilitzar guants en determinades situacions és una de les recomanacions sanitàries per evitar el contagi, igual que rentar-se freqüentment les mans, o portar mascareta. De fet, Aiguabella va vaticinar que amb els guants podria passar una cosa semblant al que va ocórrer amb les màscares, que al principi també escassejaven i els proveïdors les venies cares, fins que el Govern central va posar un preu màxim per a la venda de 0,96 euros la unitat. De fet, va afirmar que la gent “s’ha relaxat” i ja no compra mascaretes de forma massiva, per la qual cosa les farmàcies tenen prou estoc, i a més es venen en comerços.

tracking