SEGRE

ESNOTICIA

Moncloa autoritza el pas a fase 1 de les comarques del pla i la Catalunya central

Se sumen al Pirineu dilluns i turisme i alcaldes ho veuen un pas cap a la

El personal treballava ahir en la desinfecció del local per reobrir dilluns.

El personal treballava ahir en la desinfecció del local per reobrir dilluns.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va avalar ahir que les comarques del pla i la Catalunya central entrin dilluns en la fase 1 de desconfinament, amb Girona, Alt Penedès i Garraf. Barcelona i l'àrea metropolitana i Madrid es queden en fase 0 més flexible i les illes de Formentera, Cabrera, La Gomera, El Hierro i La Graciosa passaran a la fase 2.

El ministeri de Sanitat va avalar ahir la proposta de la Generalitat que les comarques del pla de Lleida i de la Catalunya central (que inclou el Solsonès i Torà i Biosca, de la Segarra) passin al segon estadi de desconfinament (fase 1), cosa que implica, entre altres mesures, que puguin obrir-se terrasses de bars i restaurants al 50%, hotels, museus, biblioteques, tots amb limitacions, i puguin reunir-se en un habitatge o un lloc públic fins a 10 persones. En aquesta situació es troba el Pirineu des de dilluns passat, la qual cosa ha implicat una tímida recuperació de l’activitat. La fase 1 també autoritza els comerços a obrir sense cita prèvia i permet la mobilitat dins de l’àrea de referència, que a Catalunya és la regió sanitària. Això inclou desplaçar-se per ocupar una segona residència sempre que no es canviï de zona. Per exemple, un veí de Lleida podria anar a la Segarra a allotjar-se al seu segon habitatge o un de la Seu podria desplaçar-se a la Val d’Aran.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar també avenços en aquesta fase 1 pels quals s’autoritzen la caça i la pesca fins ara vetades (esportives) i que la limitació d’obertura en establiments comercials de fins a 400 metres quadrats continuarà vigent però es permetrà que els de més extensió puguin “delimitar espais” per obrir amb una limitació del 30% de l’aforament.

El ministeri autoritza ara la caça i la pesca i permet als centres comercials delimitar certs espais

La decisió d’ahir implica també l’entrada a l’estadi 1 de Girona, Alt Penedès i Garraf, que s’uneixen al Pirineu, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, mentre que es crea d’una fase intermèdia (entre la 0 i l’1) per a Barcelona, l’àrea metropolitana i Baix Montseny.

El canvi de fase no implicarà encara la suspensió de les franges horàries establertes per a les sortides als municipis de més de 5.000 habitants (els més petits no tenen aquesta limitació). La decisió d’ahir, esperada ja la setmana passada, no comportarà gaires canvis, segons l’opinió d’hotelers i alcaldes consultats. El gerent de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va dir que el que espera el sector és “que es resolgui la mobilitat i que porti turistes de Catalunya cap a l’interior”.

El director del patronat de Turisme de la Diputació, Juli Alegre, va admetre que el turisme s’activarà en la fase que autoritzi “moviments interprovincials” (la fase 3).

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, va recordar que el virus ha tingut poca afectació al Solsonès i “ja havíem manifestat que tocava canviar de fase”, cosa que “canviarà l’ànim de la gent”. “No és gran cosa però estem més a prop de la normalitat.”

Localitats petites i amb poca afectació havien reclamat avançar en el desconfinament donat el baix risc de rebrot. El primer edil de la Granja d’Escarp (on no hi ha cap contagi), Manel Solé, va coincidir que la fase 1 “no canviarà res. Als bars no els surt a compte obrir només les terrasses”.

tracking