SEGRE

ESNOTICIA

El Pirineu tanca la primera setmana en fase 1 amb poques terrasses i client local

La Generalitat demanarà que entri en fase 2 el 25, tot i que el turisme haurà d'esperar

Veïns en una de les terrasses obertes ahir al Pont de Suert.

Veïns en una de les terrasses obertes ahir al Pont de Suert.XAVI SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poques terrasses obertes i amb clientela local és el balanç de la primera setmana de la fase 1 al Pirineu, que segueix a l'espera de recuperar la mobilitat perquè els turistes tornin als hotels, els càmpings i cases rurals, una cosa que no es preveu que succeeixi fins a mitjans de juny. Mentrestant, el Govern sol·licitarà que entri en la fase 2 el 25 d'aquest mes.

L’Alt Pirineu i Aran salda la primera setmana en fase 1 amb molt poques terrasses obertes i ocupades per clientela local que ha omplert els reduïts aforaments. Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, la previsió és que, atesa la bona evolució, es passi a la fase 2 el pròxim dilluns 25 (vegeu el desglossament). No obstant, la possibilitat que es flexibilitzi la mobilitat perquè el turisme català pugui arribar a hotels, cases rurals i càmpings no es preveu fins a mitjans de juny, si la situació continua com fins ara. Segons el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, el 90% dels hotels estan tancats (al Sobirà només n’han obert dos) i el 80% dels restaurants, també encara que aquests últims reobriran amb la fase 2 a l’habilitar-se l’interior del local, va assenyalar. A aquesta situació cal sumar la pluja d’aquesta setmana. Segons el Patronat de Turisme de de la Diputació, la majoria dels turistes de Lleida són catalans. L’any passat es va tancar amb un rècord de visitants en hotels amb un total de 945.818 turistes, dels quals el 60% procedia de Catalunya, el 24% de la resta de l’Estat i 16%, de l’estranger.

Per comarques, responsables de bars, restaurants i altres comerços de l’Alta Ribagorça van coincidir que primera setmana de la desescalada ha estat fluixa i no esperen que millori, almenys durant uns dies. “Són municipis poc poblats, amb la majoria de persones d’edat avançada, que viuen del turisme, i ara no hi ha turistes”, van coincidir els responsables d’establiments. A la capital només han obert la terrassa 3 dels 14 bars restaurants, i alguns ofereixen menjar per emportar. La situació és la mateixa als Pallars, l’Alt Urgell, Aran i Cerdanya. Bars i restaurants estan agraïts als veïns del territori que s’han bolcat a mantenir l’activitat aquesta setmana.

Un pas més: centres educatius i comercials amb limitacions

La fase dos permetrà l’obertura interior dels locals comercials a un terç de l’aforament, el mateix que els equipaments culturals (màxim 400 persones si estan a l’aire lliure) i els restaurants al 50%. Els cines, teatres i similars podran obrir també un terç de l’aforament.

A més, es permetrà l’obertura excepcional de centres escolars per a classes de reforç, selectivitat o conciliació familiar. Pel que fa a llocs de culte podran omplir-se fins a la meitat de la capacitat.

Als hotels es podran utilitzar zones comunes limitades al 30% de la seua capacitat.

També es preveu l’obertura dels centres comercials encara que segueixen tancades les zones comunes amb un aforament limitat al 40%.

tracking