SEGRE

ESNOTICIA

Els CAP visiten pacients crònics però prioritzen la teleconsulta

Experts recomanen més atenció domiciliària i menys visites rutinàries

Personal del laboratori amb mostres PCR.

Personal del laboratori amb mostres PCR.HOSPITAL ARNAU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) també estan reprenent a poc a poc l’activitat assistencial i els seus professionals ja han començat a visitar pacients amb malalties cròniques. Tot i així, aquestes consultes es programen sota criteri mèdic, ja que ara per ara es continua prioritzant la consulta per telèfon o videotrucada.

L’Atenció Primària és la base i l’entrada al sistema sanitari i alguns dels seus experts han proposat a l’Institut Català de la Salut (ICS) un full de ruta per poder tornar a l’activitat amb la pandèmia del coronavirus. Sebastià Calero, director del CAP Florida, a l’Hospitalet, ha elaborat un decàleg amb diverses propostes.

En primer lloc, la seguretat. “Totes les estratègies han d’anar encarades a mantenir la distància social. Cal evitar les cues i aglomeracions a les sales”, explica. En segon lloc, el triatge. “Les visites que no estan programades han de ser valorades pel personal sanitari”. Segueix la proactivitat. “Cal anticipar-nos contactant amb els qui tenen malalties cròniques i esbrinant les seues necessitats. Si la visita ja està donada, cal valorar els motius i resoldre-ho amb temps” i, respecte al seguiment no presencial, Calero afirma que “cal potenciar La Meva Salut, l’eConsulta i les videotrucades”. També remarca el treball en equip, atès que “millora la satisfacció i beneficia el pacient”. Calero assenyala que “els documents com els plans de medicació, els informes de baixa laboral i altres tràmits no els podem continuar fent en format paper i cal utilitzar la tecnologia per tal d’evitar tràmits als professionals i desplaçaments”.

Sobre la relació amb el pacient, recomana “enfortir la relació integral i de continuïtat entre el pacient i la seua infermera i metge”. Amb la pandèmia, afirma que “l’atenció domiciliària és més necessària que mai, sobretot pel que fa a les persones vulnerables”. En penúltim lloc, la comunitat. “Amb una visió més comunitària i menys individual els resultats seran millors” i, finalment, proposa “deixar de fer allò que no ens aporta valor, com ara controls innecessaris, visites rutinàries i proves reiterades.”

El laboratori de l’Arnau, clau per fer les PCR El laboratori de l’hospital Arnau de Vilanova és l’únic públic de la província que diagnostica amb la tècnica de la PCR els resultats de totes les mostres recollides per determinar si una persona té o no en aquell moment el Sars-CoV-2. Ara mateix, el personal del laboratori no només maneja les proves que els arriben dels hospitals o de residències, sinó que des d’aquesta setmana han rebut gairebé un centenar de mostres de pacients amb símptomes provinents dels CAP de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran. També en rebran del pla.

tracking