SEGRE

ESNOTICIA

Catalunya no donarà suport a l'estat

El Govern reclamarà per l'impagament d'ERTO i demana 4.000 milions pel cost del Covid-19 || Torra insta Sánchez a aprovar la renda bàsica universal aquest maig

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la reunió amb els presidents autonòmics.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la reunió amb els presidents autonòmics.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va dir al president espanyol, Pedro Sánchez, que s’oposarà a la pròrroga de l’estat d’alarma fins que Catalunya no recuperi “totes les competències”. Així l’hi va traslladar durant la reunió del cap de l’Executiu espanyol i els presidents autonòmics d’ahir. “Catalunya gestiona la seua sanitat des de fa 37 anys. Coneixem perfectament com volem gestionar aquestes competències i creiem que l’autoritat competent hem de ser nosaltres”, va defensar Torra.

D’altra banda, va anunciar una reclamació conjunta a l’Estat pels impagaments de les prestacions d’ERTO, va reclamar els 4.000 milions d’euros de cost extraordinari per a Catalunya pel Covid-19 i va insistir en la necessitat de poder fer més dèficit. Segons fonts del Govern espanyol, Torra va centrar la seua intervenció en els àmbits de la salut, l’economia i l’emergència social. Quant al primer, va reclamar la necessitat que la mascareta sigui obligatòria al carrer, especialment tenint en compte la fase de desescalada en què la conscienciació dels hàbits de salut, higiene i distanciament social seran molt importants. En l’aspecte econòmic, va subratllar que l’objectiu ha de ser salvar el màxim de llocs de treball possibles i fer confiança als treballadors. Per això, va lamentar que hi hagi molts treballadors que encara no hagin cobrat les prestacions dels ERTO i va anunciar que, davant l’“allau” de crítiques i queixes, la Generalitat farà la reclamació conjunta a l’Estat.

D’altra banda, va reclamar tots els recursos necessaris per poder afrontar la crisi provocada pel coronavirus i per això va exigir els 4.000 milions d’euros de cost extraordinari que ha suposat el Covid-19 a Catalunya i augmentar el dèficit dels territoris, que “no és suficient”. “Hem de fer més dèficit i compartir-lo amb l’Estat. No pot ser que l’estat es quedi un percentatge altíssim de dèficit i nosaltres ens quedem sense recursos per atendre els nostres ciutadans”, va destacar el president, que també va sol·licitar la possibilitat d’alliberar el superàvit dels ajuntaments i consells.

Torra va exigir que és “imprescindible” que s’aprovi al maig la renda bàsica universal, així com el subsidi per les persones que hagin de treballar i que tinguin persones dependents a càrrec.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la reunió amb els presidents autonòmics.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ahir durant la reunió amb els presidents autonòmics.EFE

tracking