SEGRE

SALUT EXPERTS

Un 20% de la població, amb por a la “nova normalitat”

Els psicòlegs insten a fer una “desescalada emocional” pausada i progressiva

Els sanitaris, col·lectiu de risc en salut mental post-Covid.

Els sanitaris, col·lectiu de risc en salut mental post-Covid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La immensa majoria de la població està desitjant tornar a sortir i recuperar el seu dia a dia després de més de dos mesos de confinament, però hi ha un percentatge de ciutadans que viuran aquesta “nova normalitat” amb incertesa i por, per la qual cosa podrien requerir ajuda professional per adaptar-se. El president de la delegació de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, Jaume Celma, assenyala que fins un 20% de la població experimentarà “sensació d’amenaça i incomoditat a l’hora de sortir a l’exterior” en aquesta nova fase del desconfinament.

Segons Celma, quan la por a sortir augmenta exponencialment i s’entra en el pànic, es comencen a observar bloquejos interns que no ens permeten prendre decisions encertades. Tanmateix, el doctor assenyala que no és una xifra alarmant, ja que entre el 80 i el 90% de les persones podrà tornar a la normalitat sense cap tipus de problema.

A l’hora de començar a gestionar psicològicament el desconfinament, els experts recomanen fer petits exercicis d’enfrontament a l’exterior, com per exemple anar de compres i aprofitar per fer una petita volta pel carrer abans de tornar a casa. “Necessitem donar missatges al nostre cervell sobre el fet que hi ha una nova normalitat i que no és amenaçadora. També servirà desviar l’atenció del nostre cervell i calmar-lo amb coses que ens puguin resultar satisfactòries, com escoltar música, practicar tècniques de relaxació o fer exercici”, assenyala. De fet, Celma defensa que l’activitat física “és un dels millors antidepressius naturals i ansiolítics que existeix”.

D’aquesta forma, en el retorn a l’exterior, Celma insta a afrontar la nova etapa amb serenitat i assossec seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries. “Hem de fer una desescalada emocional i enfrontar-nos a la normalitat de manera pausada i progressiva. No volent fer tot el que no hem fet en més de dos mesos en un dia”, adverteix. També insta a disfrutar de tot el que hem après durant el confinament i fer exposicions graduals al nou context per “desangoixar el nostre sistema nerviós, orientar-lo i adaptar-lo a la nova dinàmica”.

Sis de cada deu consultes són per dol, por al virus i economia

El doctor Celma assenyala que l’estat d’alarma ha generat una situació d’alerta psicològica en la població que ha provocat un augment de l’ansietat en general, que anirà disminuint amb la tornada a la normalitat.

Un seixanta per cent de les trucades a psicòlegs són per quadres d’ansietat o depressió per la por a infectar-se, al confinament o a les pèrdues personals, laborals i econòmiques. Un trenta per cent sol·licita suport davant l’ingrés o mort d’un ésser estimat.

Els col·lectius més vulnerables són les persones grans, sobretot les que viuen soles; els sanitaris; la població que no ha pogut fer un dol de forma natural, i les persones amb patologies mentals. També s’inclouen les dones en situació de violència de gènere que han hagut de conviure amb el seu maltractador.

tracking