SEGRE

MEDI AMBIENT CANVI CLIMÀTIC

Els vehicles nous no podran emetre CO2 més enllà del 2040

El Consell de Ministres avala l'avantprojecte de llei del Canvi Climàtic

Imatge d’arxiu de vehicles contaminants a Barcelona.

Imatge d’arxiu de vehicles contaminants a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir la remissió a les Corts de l’avantprojecte de llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, que contempla que des del 2040 no es podran matricular a Espanya vehicles que emetin diòxid de carboni (CO2), ja siguin dièsel, gasolina, híbrids o de gas.

Així ho va anunciar la vicepresidenta quarta del Govern central i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, després del Consell de Ministres, en el qual es va donar llum verda a la tramitació parlamentària de l’avantprojecte que busca que Espanya assoleixi la neutralitat d’emissions no més tard del 2050. Ribera va explicar que l’avantprojecte de llei deixa clar el que el Govern central vol com a país, transmetent “un missatge sòlid” de com pretenen contribuir a l’Europa que vol. “No podem tornar al model anterior”, va assegurar. “Estableix les bases per a una mobilitat sostenible, permetent que el sector de la mobilitat, clau a la nostra cadena de valor, pugui aprofitar les oportunitats d’un mercat que demana cada vegada més opcions de mobilitat segura i neteja”, va subratllar, mentre que va destacar que el de la mobilitat és un sector que l’Executiu ha “d’acompanyar”. “L’avantprojecte recull el compromís de la UE”, va dir Ribera, que va mostrar la seua impressió que hi pot haver grups parlamentaris que vulguin anar “més de pressa”. Però veu una “garantia” anar de la mà de la UE perquè ofereix una dimensió de mercat “interessant” a l’hora de facilitar la transformació d’un sector “fonamental” per a l’economia, per al sistema industrial i per a l’ocupació.

Consulta al sector automobilístic per a més mesures L’objectiu és que els 2040 no es venguin turismes nous que emetin CO2, per a la qual cosa la Moncloa consultarà amb el sector de l’automòbil les mesures que implementarà per impulsar la penetració de vehicles sense emissions directes. Teresa Ribera va indicar que des del 2023 els municipis de més de 50.000 habitants podran establir zones de baixes emissions i la possible limitació l’entrada a vehicles de combustió. La previsió és continuar donant ajuts a l’adquisició de vehicles elèctrics i a la instal·lació de punts de recàrrega fins al 2025.

tracking