SEGRE

COL·LECTIUS PREVENCIÓ

La meitat dels desapareguts són persones amb Alzheimer

Durant la desescalada, i també augmenta el risc de ser víctimes d'estafes

Imatge de Lleida al calendari solidari de Mossos amb Facac.

Imatge de Lleida al calendari solidari de Mossos amb Facac.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van alertar ahir que les persones amb Alzheimer són un col·lectiu amb una “victimització molt elevada” per delictes d’estafes i que el 50% de les persones desaparegudes durant les primeres setmanes del desconfinament tenen “algun trastorn, demència o Alzheimer”. Així ho van explicar ahir en roda de premsa la inspectora de Mossos Montse Escudé i la presidenta de la Federació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (Facac), Inmaculada Fernández.

Encara que han augmentat durant la desescalada, les xifres de denúncies per persones que s’han perdut segueixen en nivells molt inferiors a les mateixes setmanes de l’any passat. Escudé va assenyalar sobre aquesta qüestió que veure comerços tancats o gent amb mascartes pot desorientar algunes persones al ser una cosa inusual. La inspectora de Mossos també va recomanar que les persones amb Alzheimer surtin a passejar sempre acompanyades i amb la documentació a sobre, i va demanar que, si es veu una persona gran desorientada, no se li recrimini, per exemple, si no porta mascareta ja que això pot empitjorar la situació. Per millorar la seguretat de les persones vulnerables, els Mossos han augmentat les accions de prevenció així com el seguiment i protecció a les víctimes. Alerten que s’han detectat casos de persones que han aprofitat l’actual situació per atansar-se a persones amb Alzheimer o demència pel carrer i amb l’excusa d’ajudar-los han aconseguit entrar-los a casa i apropiar-se objectes de valor o els han acompanyat a un caixer per treure diners. Entre els consells, insten a anar amb compte amb les trucades que ofereixen serveis no contractats o ofertes aparentment avantatjoses; no deixar que desconeguts entrin a casa i utilitzar la tecnologia per tenir un contacte permanent amb els familiars, sobretot en les fases inicials de la malaltia. També és important que porti el braçalet identificatiu amb codi QR de Mossos i Facac.

“Poder reobrir els centres terapèutics donaria un respir a les famílies”

La Federació de Familiars de Malalts d’Alzheimer va constatar que el confinament ha suposat un deteriorament cognitiu i més alteracions de la conducta per als malalts d’Alzheimer al perdre rutines i va destacar que per a les persones que els cuiden ha estat “un confinament dins d’un confinament”. L’entitat va qüestionar qui es farà càrrec de les persones amb demència quan els cuidadors hagin de tornar a la feina i va demanar que puguin recuperar les rutines com més aviat millor amb l’atenció presencial als centres terapèutics. “Donarà un respir a les famílies”, va assenyalar. També és important potenciar els contactes amb els veïns i comerciants de les persones amb Alzheimer i altres demències perquè els puguin ajudar si és necessari i detectar situacions d’alerta.

tracking