SEGRE

IGUALTAT SEXUALITAT

Costa Rica avança en igualtat

És el primer país centreamericà a aprovar el matrimoni homosexual || Diverses parelles es casen el primer dia que entra en vigor la nova normativa

Una parella homosexual de Costa Rica, ahir, just després de contreure matrimoni en un jutjat.

Una parella homosexual de Costa Rica, ahir, just després de contreure matrimoni en un jutjat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Costa Rica es va convertir ahir en el primer estat centreamericà i en el vint-i-novè del món a legalitzar el matrimoni homosexual. Hores després de l’entrada en vigor de la nova normativa, va tenir lloc el primer enllaç entre persones del mateix sexe de la història costa-riquenya. La reforma va ser forçada per una sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Costa Rica de l’agost del 2018. En aquesta es va determinar la il·legalitat d’un article del Codi de Família que prohibia explícitament les unions entre persones del mateix sexe. Les cerimònies civils homosexuals ja se celebraven a Costa Rica des de l’any 2017, però fins ahir no tenien validesa legal.

El president del país, Carlos Alvarado, va destacar la importància d’aquesta legalització, primer pas en “el repte de construir una convivència respectuosa” que, segons les seues pròpies paraules, “no serà fàcil”. “Estic segur que podrem entendre’ns com una Costa Rica diversa, plural i unida, on capiguem totes les persones”, va manifestar en un vídeo publicat a les xarxes socials. Alvarado va fer una crida a “entendre aquest pas” en el marc de “la defensa de tots els Drets Humans” i va afirmar que les persones LGBTI “tenen les mateixes motivacions que podria tenir qualsevol” a l’hora de contreure matrimoni. “Ho faran per amor, per estabilitat i perquè tenen un projecte de futur”, va sentenciar. Conscient de la controvèrsia social que ha generat la reforma, va apostar per aparcar les diferències. “Continuem sent una sola nació que ha de seguir caminant unida per poder superar el moment difícil en el qual ens trobem”, va subratllar.

El president del país fa una crida a la unitat per la forta controvèrsia generada per la nova normativa

La legalització del matrimoni homosexual es va fer efectiva a mitjanit i, tot just 20 minuts després, es va oficialitzar el primer casament, el de Daritza Araya Arguedas, de 24 anys, i Alexandra Quirós Castillo, de 29. El Registre Civil, per la seua part, va manifestar que, a més de les unions que es van celebrar ahir, ja hi ha 55 sol·licituds de matrimoni esperant a ser inscrites. D’aquestes, una trentena són d’enllaços que es van efectuar a Colòmbia, Mèxic, Espanya o els Estats Units.

tracking