SEGRE

El 99% dels menors positius en covid són asimptomàtics o lleus, segons un estudi a Catalunya

L'Hospital Sant Joan de Déu analitzarà l’evolució de la pandèmia en 'casals' d’estiu

Nens ahir a l’escola bressol d’Albarés.

Nens ahir a l’escola bressol d’Albarés.MAINE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de pediatria de l'Hospital Sant Joan de Déu de Esplugues del Llobregat (Barcelona), Juanjo García, ha precisat aquest dimarts que "més del 99%" dels menors amb coronavirus són asimptomàtics o tenen símptomes lleus, segons els primers resultats de la plataforma d’investigació Kids Corona.

Ho ha explicat en roda de premsa telemàtica en què també han participat el director de l’hospital, Manel del Castillo; l’especialista en cures intensives pediàtriques Iolanda Jordán; la microbiòloga Carmen Muñoz-Almagro, i el director del consorci BCNatal, Eduard Gratacós.

La plataforma es va posar en marxa fa dos mesos per impulsar estudis d’investigació clínica i epidemiològica amb l’objectiu d’identificar l’afectació del Covid-19 en menors i en dones embarassades.

Els resultats mostren que la prevalença d’anticossos del virus en adults i en menors és similar, així com la taxa de contagi, després d’analitzar 411 famílies amb 724 nens en la que almenys un progenitor ha estat diagnosticat amb Covid-19. García ha anunciat dos línies d’investigació més per a aquest estiu: estudiaran l’evolució i la incidència de la pandèmia en prop de 2.000 nens de 'casals' i campaments de Barcelona i també faran un seguiment de menors que han donat positiu.

EMBARASSADES

Gratacós ha explicat els primers resultats en les embarassades analitzades, les 14% de les quals ha donat positiu de coronavirus, i ha diferenciat la incidència en el primer trimestre de l’embaràs i en el tercer trimestre.

En el primer trimestre, un 70% de les dones amb Covid-19 no ha mostrat símptomes i un 30% símptomes lleus, mentre que en el tercer trimestre un 52% no ha mostrat símptomes; un 43,5%, símptomes lleus, i un 4,5%, ha patit pneumònia.

Gratacós ha afegit que han registrat un 11% d’ingressos hospitalaris corresponent a dones en el tercer trimestre de l’embaràs.

MÉS ESTUDIS

Jordà ha argumentat que "tenen dades preliminars però han de seguir treballant", per la qual cosa aquest estiu tractaran de replicar amb els 'casals' i campaments la situació que es viu a les escoles per identificar la transmissió en menors abans de l’inici del curs. Ha detallat que les activitats d’estiu segueixen dinàmiques molt semblants a l’escola però "en un entorn tranquil i de baixa prevalença" que afavoreix la realització de l’estudi.

Un equip d’investigació es desplaçarà al 'casal’ o campament una vegada a la setmana per realitzar proves PCR de diagnòstic de coronavirus als menors i observar l’evolució de la pandèmia.

"En el moment en què es detecti un nen que pugui ser positiu, aprofundiran més en el cas i en els seus contactes propers", ha concretat Jordà.

A partir de la setmana que ve també iniciaran un estudi que permetrà que aquelles famílies amb nens que hagin donat positiu amb una PCR s’inscriguin per fer un seguiment de la infecció.

DESPESES ELEVADES

Sobre l’estudi dels 'casals', García ha explicat que "hi ha un alt risc de no trobar casos positius en una iniciativa amb despeses elevades i que mobilitza molta gent per a la investigació", per la qual cosa ha agraït a la Fundació Barça el finançament, amb una donació de 500.000 euros.

Ha afegit que requeriran "un gran nombre de menors per identificar si són transmissors ja que els nivells de transmissió són molt baixos".

tracking