SEGRE

ESTUDIS HÀBITS

Fumadors cada vegada més precoços

Un de cada deu adolescents de 15 anys ha consumit tabac durant l'últim mes i un 5% dels d'11 anys ja l'han provat, segons l'OMS || L'addicció s'ha incrementat amb el confinament

Imatge d’arxiu de cartells de la Setmana Sense Fum a la Taula de Salut Jove de la Noguera.

Imatge d’arxiu de cartells de la Setmana Sense Fum a la Taula de Salut Jove de la Noguera.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada deu adolescents de quinze anys ha fumat l’últim mes. Així ho revela un nou estudi sobre el comportament de la salut en nens en edat escolar dut a terme per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que també alerta que un 5% dels nens i un 2% de les nenes d’11 anys han provat el tabac. Aquests percentatges augmenten fins al 29% en el cas dels nens i al 27% en el cas de les nenes de 15 anys. “L’adolescència és un període crític quan els riscos associats amb l’ús de substàncies són particularment alts”, va assenyalar l’OMS, que afegeix que “el comportament de fumar s’estableix típicament durant l’adolescència, atès que la majoria dels fumadors van fumar el seu primer cigarro, o ja hi eren addictes, quan van complir 18 anys. En comparació amb els adults, els joves requereixen menys cigarros i menys temps per establir una addicció a la nicotina”.

L’organització adverteix que l’exposició a la nicotina de nens i adolescents pot tenir efectes nocius duradors en el desenvolupament del cervell. En el cas dels joves que fumen, corren el risc de patir asma o de tenir deteriorat la funció i el creixement pulmonar, així com el seu estat físic en termes de rendiment i resistència.

El Conveni Marc de l’OMS per al Control del Tabac destaca la importància de les estratègies per reduir tant la demanda com l’oferta de tabac i proporciona un marc perquè les mesures de control del tabac s’implementin a nivell nacional, regional i internacional.

L’enquesta de la XXI Setmana Sense Fum, en la qual han participat més de seixanta lleidatans, també conclou que fumar cigarros continua sent massa comú entre els joves.

I és que, segons els resultats publicats recentment, més de la meitat (65,2%) dels joves d’entre 15 i 25 anys han fumat alguna vegada, ja sigui tabac convencional o cigarro electrònic. Malgrat que un 8,5% dels enquestats assegura haver deixat aquesta addició durant les setmanes de confinament, el 30,8 per cent admet que ha fumat més.

El consum de tabac propicia un pitjor pronòstic per coronavirus

El departament de Salut de la Generalitat, que durant el període de confinament ha habilitat una ajuda en línia per deixar de fumar conjuntament amb els programes d’atenció primària i hospitals sense fum, recorden que el consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic pel Covid-19.

Segons assenyala un estudi que va realitzar la conselleria durant el període de confinament, un 40,6% dels participants creu que aquesta addicció augmenta molt la gravetat del coronavirus.

Per reduir-ne el consum, set de cada deu enquestats considera que la clau és la prevenció entre els joves.

tracking