SEGRE

ESNOTICIA

Tot apunta que la regió sanitària de Lleida seguirà en fase 2

Malgrat que Salut no va descartar un canvi d'última hora per passar a la 3 dilluns, ahir a la nit no ho havia demanat al ministeri || El Solsonès, Biosca i Torà sí que avançaran al formar part de la Catalunya Central

Els bars de Lleida ciutat continuaran sense poder servir a la barra si es confirma que el pla segueix en la fase 2.

Els bars de Lleida ciutat continuaran sense poder servir a la barra si es confirma que el pla segueix en la fase 2.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regió sanitària de Lleida (les comarques del pla) estarà amb tota probabilitat una setmana més en fase 2 de la desescalada, igual que Barcelona i la seua àrea metropolitana, mentre que el Solsonès i els municipis de Torà i Biosca sí que avançaran a la 3 dilluns al formar part de la regió sanitària de la Catalunya Central.

El departament de Salut va formalitzar ahir al matí la seua petició al ministeri de Sanitat perquè aquesta regió i la de Girona passin a fase 3 la setmana vinent.

La Generalitat ha de decidir si a partir del dia 21 l’activitat serà uniforme o no a tot Catalunya

Encara que Lleida i Barcelona quedaven fora d’aquesta sol·licitud, fonts de la conselleria van manifestar que no estava descartat que “en les pròximes hores” totes dos també poguessin ser objecte de la mateixa proposta i avançar així una setmana el canvi de fase.

La consellera Alba Vergés també havia deixat oberta aquesta possibilitat en els dies anteriors. No obstant, ahir a la nit tot apuntava que finalment aquesta petició no es presentarà i seguiran una altra setmana en fase 2, segons van informar a aquest diari fonts solvents.

Així doncs, la setmana que ve l’Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central i Girona estaran en la fase 3 del desconfinament, un pas al davant de Lleida i Barcelona.

De tota manera, el diumenge dia 21 a les 00.00 hores haurà finalitzat l’estat d’alarma i llavors la Generalitat tindrà competències plenes per decidir com completa la desescalada a Catalunya.

El final de l’estat d’alarma implica la lliure mobilitat entre totes les comunitats autònomes, eliminant així un dels obstacles que tenia el sector turístic per recuperar la seua activitat.

Pel que fa al funcionament dels diferents sectors, el reial decret que regula la denominada “nova normalitat”, publicat al Butlletí Oficial de l’Estat dimecres, deixa clar que serà cada comunitat la que establirà les directrius a seguir.

Fonts de Salut van indicar ahir que encara no està decidit si a partir del dia 21 s’aplicaran les mateixes mesures a tot Catalunya o bé hi haurà diferències en funció de la situació de cada regió sanitària. En aquest sentit, van assenyalar que això dependrà de diferents factors, com per exemple l’evolució de les dades de contagi, el volum de recuperació de l’activitat quirúrgica que va quedar ajornada per la pandèmia i la necessitat d’ajustar l’activitat perquè tot el personal faci les vacances des d’ara fins al 30 de setembre, en previsió d’un possible rebrot de Covid a partir de la tardor.

La patronal destaca que “serem els últims d’Espanya”

La patronal va mostrar ahir la seua decepció perquè Lleida no avanci de fase la setmana vinent. “No ho entenem perquè no sabem quins paràmetres utilitzen per decidir qui passa i qui no”, va dir el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó. “Afectarà el turisme, també el del Pirineu, nosaltres sempre hem apostat per fer microconfinaments”. Per la seua part, el secretari general de la Federació d’Hostaleria, Ramon Solsona, va dir que “serem els últims d’Espanya, almenys ara no ens diuen irresponsables”, i també va defensar els microconfinaments. Més assumit ho tenia el president de Pimec Comerç, Manel Llaràs. “Ja pensàvem que estaríem quinze dies en fase 2, però és greu quedar-nos a la cua de Catalunya i no entenem quins criteris utilitzen”, va dir Llaràs. La seua homòloga de la Fecom, Rosa Maria Eritja, va dir que “ens hem de merèixer passar de fase, paciència”.

tracking