SEGRE

OBITUARI CULTURA

Mor el lladre d'art més important

René Alphonse Vanden Berghe, més conegut com Erik el Belga || Va renunciar a la seua 'carrera' i va voler recuperar el patrimoni que ell mateix havia sostret

Imatge d’arxiu d’Erik el Belga.

Imatge d’arxiu d’Erik el Belga.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

René Alphonse Vanden Berghe, més conegut com Erik el Belga i considerat com el lladre d’art religiós més important d’Europa, va morir ahir als 80 anys en un hospital de Màlaga. Establert des de fa uns anys en aquest municipi andalús com a marxant d’art i pintor, havia renunciat des de temps enrere a la seua carrera com a lladre i va emprendre una particular croada per mirar de recuperar part del patrimoni que ell mateix havia sostret. Encara que molts van desconfiar de la seua conversió de brivall a heroi, Erik el Belga es va servir dels contactes d’anys enrere per provar de desemmascarar la xarxa d’interessos creada per grans antiquaris i col·leccionistes privats, que considerava responsables en gran part de promoure la sostracció d’aquest patrimoni. Aquest rebuig el va sentir el 1995, quan va tornar a la Catedral de Roda d’Isàbena, on va dur a terme un dels seus cops més audaços (vegeu el desglossament). El 1998, va prendre la decisió de traslladar a Espanya la seua col·lecció privada perquè les peces es poguessin exposar al lloc d’origen. Composta per més de cent objectes d’art d’entre els segles XI i XVI, la col·lecció incloïa llavors una valuosa talla d’una verge romànica procedent d’Aragó i diverses peces de Catalunya. Va assegurar que cadascuna de les peces tenia la factura de compra dels bisbats, amb els quals va negociar al llarg d’anys l’adquisició de milers d’obres d’art religioses originàries d’esglésies, monestirs o ermites.

Roda d’Isàbena, escenari d’un dels seus cops més sonats ? El 1979, Erik el Belga va protagonitzar a Roda d’Isàbena, que formava part del bisbat de Lleida, un dels seus cops. Quan va tornar el 1995, perdonat pel rector José María Lemiñana, va recórrer les estances de les quals es va emportar peces del seu patrimoni medieval. Va poder observar les restes de la valuosa cadira de fusta tallada de Sant Ramon, del s. XII, que va ser fragmentada i parcialment cremada, i de la qual en part es va encarregar de facilitar la recuperació. Erik el Belga va muntar una exposició a Roda i va donar tots els diners a la restauració de la catedral.

tracking