SEGRE

PATRIMONI BÉNS CULTURALS

Revisen la 'torre de Pisa' de l'Urgell

Els Bombers sanegen la part superior del campanar de l'església de Vilagrassa, inclinada des de fa segles || Malgrat les filtracions d'aigua en una paret, van descartar danys estructurals

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.AJUNTAMENT DE VILAGRASSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dotació dels Bombers de la Generalitat amb el camió escala es va desplaçar ahir al matí a Vilagrassa per dur a terme tasques de sanejament a la part superior del campanar de l’església de Santa Maria. L’alcalde, Jordi Serés, va explicar a aquest diari que feia mesos que havien detectat que en una de les parets hi havia filtracions d’aigua i mostrava signes d’humitat. Serés va afegir que van decidir avisar els Bombers per intervenir-hi i evitar posar en perill l’estructura del campanar. Val a recordar que la torre del campanar presenta una peculiar inclinació que es remunta a diversos segles, de manera que per a alguns és coneguda com la torre de Pisa de l’Urgell. Malgrat això, segons els tècnics, res fa preveure que aquesta desviació pugui incrementar-se, per la qual cosa no representa cap perill. Amb l’ajuda del camió escala, els Bombers i un treballador municipal van pujar a la part superior del campanar per comprovar que l’estructura no estava danyada. Van aprofitar per netejar la vegetació i restes de menjar dels ocells, alhora que van eliminar l’aigua acumulada en alguns punts.

Fa quatre anys es va dur a terme una actuació de restauració de la torre del campanar, que va permetre consolidar els elements deteriorats o que es van afegir incorrectament en èpoques recents, a més de restituir algunes peces desaparegudes dels pilars i voltes. També es van habilitar nous accessos a l’interior, es va renovar el mirador i van instal·lar enllumenat a l’exterior de la torre. L’actuació va comptar amb un pressupost d’un total de 63.900 euros i la va impulsar la Generalitat, a través de Territori i Sostenibilitat, i l’Institut Català del Sòl (Incasòl), l’ajuntament d’aquesta localitat de l’Urgell i el bisbat de Solsona. També va comptar amb aportacions de la Diputació.

Un temple del segle XIII declarat Bé Cultural d’Interès Nacional L’església de Santa Maria de Vilagrassa es va construir entre els segles XIII-XIV i es va reformar posteriorment, possiblement al XIX. De la construcció romànica només en queda la portalada del segle XIII, pertanyent a la denominada Escola de Lleida. El campanar és de transició entre el romànic i el gòtic. Es tracta d’un edifici d’una sola nau amb capelles laterals construït amb carreus de pedra tallada. L’estructura de la torre és de planta quadrada, té 24 metres d’altura i està estructurada a partir de quatre pisos d’altura. Aquest edifici va ser declarat a mitjans del 2015, juntament amb la de Sant Pau de Narbona d’Anglesola, Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. El Govern va incloure-hi també l’entorn d’aquesta construcció per potenciar-ne la protecció.

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.AJUNTAMENT DE VILAGRASSA

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.

Un moment de l’actuació dels Bombers ahir al matí.AJUNTAMENT DE VILAGRASSA

tracking