SEGRE

POLÍTICA MEMÒRIA HISTÒRICA

El Govern central accelera el pla per il·legalitzar la Fundació Franco

La llei de Memòria inclourà un projecte d'exhumacions i banc de l'ADN

Carmen Calvo, seguida de María Jesús Montero i Pedro Duque, ahir a la sala de premsa de la Moncloa.

Carmen Calvo, seguida de María Jesús Montero i Pedro Duque, ahir a la sala de premsa de la Moncloa.POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent el projecte de llei de memòria democràtica i s’hi inclourà la prohibició que existeixin fundacions públiques o amb recursos públics que promoguin idees totalitàries o enalteixin figures dictatorials, perquè “són tot el contrari de la memòria”, segons va anunciar ahir la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo. A la pràctica, suposa la via per a la il·legalització de la Fundació Franco. El seu president, Juan Chicharro, considera que la iniciativa de l’Executiu de Pedro Sánchez és inconstitucional, al·ludint que la Carta Magna estableix “la llibertat ideològica, de pensament, d’expressió i de càtedra, sempre que no es produeixi violència”.

La llei de memòria democràtica serà la primera del pla normatiu que desenvoluparà el Govern estatal en aquest segon semestre de l’any.

“Quan entri en vigor, al nostre país no hi pot haver fundacions públiques o amb diners públics que enalteixin totalitarisme o figures dictatorials que són just el contrari de l’afermament i l’aprofundiment de la democràcia que som”, va explicar Calvo.

Així mateix, va avançar que en aquesta norma també inclourà “decisions importants” per dur a terme un “pla d’exhumacions amb recursos públics i un banc de l’ADN”, perquè hi deixi d’haver famílies que tinguin víctimes en fosses comunes “de manera ignominiosa”.

“Això és el més indigne per al nostre país”, va sentenciar. “La primera acció per redignificar les víctimes és trobar-les, donar-los sepultura amb l’honor que els correspon, perquè estem parlant de víctimes que van lluitar contra el feixisme i que van perdre les seues vides per mantenir l’ordre constitucional”, va destacar.

Aquest projecte de llei forma part del pla normatiu per a aquest segon semestre del primer any de legislatura, que consta de 171 propostes.

Reforma de la Constitució per suprimir el terme ‘disminuït’

La vicepresidenta Carmen Calvo va assegurar ahir que l’Executiu té en el seu calendari normatiu la reforma de la Constitució que permetrà eliminar de l’article 49 el terme disminuït.

Es tracta d’una iniciativa que es va arribar a acordar al Congrés el 2018, però la tramitació es va veure paralitzada per la convocatòria d’eleccions de Pedro Sánchez l’abril del 2019. Així mateix, la futura llei Orgànica de Garantia de Llibertat Sexual, coneguda com a llei del “només sí és sí”, inclourà també mesures per perseguir la indústria de l’explotació sexual. Fonts de l’Executiu van explicar que aquest canvi s’incorporarà a l’avantprojecte de llei, que està sent ultimat abans de la tramesa als òrgans consultius. L’objectiu és impedir que aquesta indústria continuï lucrant-se amb l’explotació sexual de dones i que aquest tipus de violència deixi de ser negoci a Espanya.

tracking