SEGRE

La mortalitat hospitalària per infart de miocardi s'ha duplicat durant la pandèmia

Només el 6,2% dels pacients atesos amb infart presentaven infecció confirmada pel nou coronavirus

Imatge d’arxiu d’un quiròfan.

Imatge d’arxiu d’un quiròfan.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mortalitat hospitalària per infart de miocardi s’ha duplicat durant la pandèmia de la Covid-19, segons posa de manifest un registre de l’Associació de Cardiologia Intervencionista de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), que compara dades durant la pandèmia respecte a les dades de 2019.

L’estudi, publicat a 'Revista Española de Cardiologia', també mostra que ha augmentat el temps d’isquèmia; és a dir, el que transcorre des que el pacient inicia els símptomes fins la primera assistència mèdica, passant de 200 minuts a 233. L’increment en aquest temps es correlaciona amb l’augment de la mortalitat.

En aquest registre, en el qual han participat 75 hospitals espanyols, ha comparat els procediments, els resultats hospitalaris i les característiques dels pacients, que van ser separats, en dos grups, segons se’ls hagués tractat abans o després de la pandèmia. En el primer grup de pacients es va incloure a aquells tractats des de l’1 d’abril al 30 d’abril de 2019, i en el segon als que van ser atesos entre el 16 de març i el 14 d’abril de 2020.

"Els resultats indiquen que la Covid-19 ha tingut un tremend impacte sobre la mortalitat aguda per infart. En concret, la mortalitat hospitalària per aquesta causa pràcticament s’ha doblat durant la pandèmia davant el període previ", explica el doctor Oriol Rodríguez Leor, primer signant de l’estudi, qui recorda que el temps d’evolució de l’infart determina el pronòstic tant en termes de mortalitat aguda i a llarg termini com en termes de desenvolupament d’altres complicacions.

Les noves dades continuen confirmant una disminució del nombre de pacients amb sospita d’infart, però de forma més moderada respecte als resultats objectivats en l’inici del registre, en les primeres setmanes de la pandèmia. "Inicialment observem una reducció del 40% que, posteriorment i amb dades que es van ampliar a més setmanes de pandèmia, es va situar en un 28% menys de pacients amb símptomes compatibles amb infart que no van ser assistits", indica el cardiòleg.

TRUCAR IMMEDIATAMENT AL 112

"Des de la SEC van llançar en el seu moment reiterats missatges perquè les persones que presentessin símptomes que poguessin suggerir l’inici d’un infart cridessin immediatament al 112 i s’activés així el codi infart, que ha demostrat molt bons resultats en els últims anys", apunta el doctor Ángel Cequier, president de la SEC, que recorda que, "malgrat la pandèmia, els serveis de cardiologia dels hospitals espanyols han estat i estan preparats per continuar atenent perfectament als pacients amb patologia cardiovascular aguda".

D’altra banda, s’observa que no hi va haver, tanmateix, diferències en la manera de tractar els pacients amb infart: més del 94% dels pacients han estat tractats amb angioplàstia primària, tractament d’elecció de l’infart agut de miocardi.

El registre també ha analitzat dades rellevants respecte a la combinació d’infecció per SARS-CoV-2 i infart: "Només el 6,2% dels pacients atesos amb infart presentaven infecció confirmada pel nou coronavirus", apunta el Rodríguez Leor.

tracking