SEGRE

LEGISLACIÓ GUERRA CIVIL I DICTADURA

El Govern central aprova una llei que anul·la 11.000 judicis sumaríssims a lleidatans, 400 dels quals van ser executats

El Govern central aprova una llei que anul·la 11.000 judicis sumaríssims a lleidatans, 400 dels quals van ser executats || Obre la porta que el Suprem investigui violacions de drets humans

El Valle de los Caídos es convertirà en un cementiri civil, segons la nova llei de Memòria Democràtica.

El Valle de los Caídos es convertirà en un cementiri civil, segons la nova llei de Memòria Democràtica.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres va aprovar ahir l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica que contempla multes de fins a 150.000 euros si s’infringeix, així com l’anul·lació dels judicis franquistes, com el del president de la Generalitat Lluís Companys, un dels gairebé 11.000 lleidatans que van ser sotmesos a processos sumaríssims durant la dictadura. Així mateix, l’avantprojecte inclou la creació d’una Fiscalia de Sala de Memòria Democràtica i Drets Humans al Tribunal Suprem que es dedicarà a investigar fets produïts durant la Guerra Civil i la dictadura, tenint com a marc jurídic de referència el dret internacional i els tractats internacionals. Sobre la possibilitat que es pugui dur a terme a Espanya un procés judicial com la causa que porta a l’Argentina la jutge María Servini contra els crims franquistes, fonts de l’equip de la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, van assenyalar que el que es fa ara és plantejar la via per poder presentar les denúncies per part dels ciutadania que així ho consideri oportú.

A més, la llei estableix un règim de sancions, en defensa de les víctimes i de la dignitat dels principis i valors constitucionals en l’espai públic, que van des dels 200 fins als 150.000 euros. Casos molt greus, per exemple, serien la destrucció de fosses de víctimes de la Guerra Civil, la destrucció de llocs de memòria democràtica, la manca d’adopció de mesures necessàries per impedir o posar fi en espais públics a actes d’exaltació de la Guerra Civil o la dictadura, o la convocatòria d’actes que incitin al menyspreu o la humiliació de les víctimes.

La llei preveu que sigui un cementiri civil, en el qual reposen les restes de més de 1.400 lleidatans

D’altra banda, la llei estableix les actuacions necessàries perquè no puguin existir fundacions i associacions entre les finalitats de les quals es trobi l’apologia del franquisme o la incitació directa o indirecta a l’odi o la violència contra les víctimes de la dictadura franquista. D’aquesta forma, s’estableix el procediment per a la possible il·legalització de la Fundació Francisco Franco, que ja va anunciar ahir que se n’anirà a l’estranger. Quant al Valle de los Caídos, el Govern espanyol planteja convertir-lo en un cementiri civil protegit per Patrimoni Nacional on reposen les restes de més de 1.400 lleidatans, segons l’Estat. La fundació dels benedictins present al Valle “s’extingirà automàticament” i no es preveu destruir la creu.

Preveu recuperar 25.000 víctimes en fosses en 4 anys El Govern espanyol preveu que el pla de quatre anys d’exhumacions que impulsarà i finançarà serveixi per trobar entre 20.000 i 25.000 víctimes de la Guerra Civil i la dictadura enterrades en fosses comunes. També preveu la creació d’un Banc Nacional de l’ADN per a la identificació de les restes, com el que ja té la Generalitat. El Consell de Ministres preveu aprovar pròximament una primera tanda de subvencions d’un total de 750.000 euros, dels quals el 60% anirà destinat a sufragar exhumacions.

El Valle de los Caídos es convertirà en un cementiri civil, segons la nova llei de Memòria Democràtica.

El Valle de los Caídos es convertirà en un cementiri civil, segons la nova llei de Memòria Democràtica.EFE

tracking