SEGRE

PALEONTOLOGIA ESPOLI

Un cocodril a Coll de Nargó

L'esquelet fòssil que un veí va robar el 2013 i va tornar setmanes després ha resultat ser d'una espècie desconeguda al Pirineu || Té 71,5 milions d'anys i era un depredador

Imatge del fòssil després de ser recuperat.

Imatge del fòssil després de ser recuperat.MOSSOS D’ESQUADRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa set anys els mitjans de comunicació es van fer ressò de l’insòlit robatori d’un fòssil a Coll de Nargó. L’autor va ser un veí del poble que el va tornar setmanes després. Les restes fòssils eren d’un petit esquelet que, segons un estudi publicat ahir i dirigit per l’investigador Albert G. Sellés de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), descriuen la nova espècie Ogresuchus furatus. Es tracta d’un cocodril terrestre de mida relativament petita, el fòssil del qual té 71,5 milions d’anys i representa l’espècimen més antic descobert.

L’equip d’investigació format per investigadors de l’ICP, el Museu de la Conca Dellà, la Universitat de la Corunya i la Universitat de Barcelona ha denominat l’espècie Ogresuchus furatus, que significa “el cocodril ogre que va ser robat”, en record al periple que va patir el fòssil quan va ser descobert el 2013.

L’home el va robar, segons va explicar el seu lletrat, per una picabaralla amb els paleontòlegs de l’ICP

Ogresuchus és 10 milions d’anys més antic que qualsevol altre sebècid conegut fins a la data, per la qual cosa la troballa ens obliga a redefinir la història evolutiva d’aquesta família”, explica el paleontòleg Albert G. Sellés. La característica principal dels sebècids és que, a diferència dels cocodrils actuals, tenien les potes situades sota el cos. “Aquesta particularitat anatòmica els permetia moure’s de forma semblant als mamífers actuals i ser depredadors molt actius”, comenta el paleontòleg.

Les restes de Coll de Nargó es trobaven a menys de mig metre d’un niu d’ous de titanosaure i estaven envoltats de closques d’ou. Els investigadors postulen que ocasionalment s’hauria alimentat de les cries i que era un depredador actiu i molt àgil.

Li demanaven més de 2 anys de presó i va acabar pagant una multa de 90 € El veí que va robar el fòssil va ser imputat pels Mossos d’Esquadra i va acabar al banc dels acusats. Encara que inicialment la Fiscalia sol·licitava una pena de dos anys i tres mesos de presó per un delicte de furt de patrimoni històric, finalment només va ser condemnat a una multa de 90 euros després d’un acord al qual es va arribar abans del judici celebrat el 13 de gener del 2015 als jutjats del Canyeret.

Imatge del fòssil després de ser recuperat.

Imatge del fòssil després de ser recuperat.MOSSOS D’ESQUADRA

tracking