SEGRE

MÚSICA

Mil treballadors del sector cultural, sense ocupació per la crisi de la Covid a Lleida

La reobertura d'equipaments culturals dóna un respir a un sector molt tocat per les restriccions que va imposar la pandèmia || A les comarques de Lleida s'han perdut més de mil llocs de treball

Empreses, professionals i associacions del sector dels esdeveniments i espectacles van il·luminar la Llotja de roig en senyal de protesta.

Empreses, professionals i associacions del sector dels esdeveniments i espectacles van il·luminar la Llotja de roig en senyal de protesta.MAGDALENA ALTISENT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector cultural ha estat un dels més castigats per la pandèmia. Només a les comarques de Lleida s'han perdut més de mil llocs de treball i s'han hagut de cancel·lar festivals i fires tan importants com FiraTàrrega o la de Titelles de Lleida. A poc a poc, l'obligat 'streaming' deixa pas al directe i es normalitza la situació.

El nombre d’afiliats a la Seguretat Social que cotitzava en activitats recreatives i d’entreteniment a les comarques de Lleida era, aquest estiu, de 1.915 persones, quan l’any passat la xifra arribava als 2.921 afiliats. És un indicatiu de com de tocat ha quedat el sector cultural per la pandèmia. El tancament de museus, teatres, cines, sales de concerts, biblioteques o llibreries es va traduir en una total paralització. La cultura va quedar relegada a internet. En streaming es van fer presentacions de llibres, concerts i espectacles teatrals que van apedaçar una realitat econòmicament desastrosa. Així, el mes d’abril, el particular agost de llibreters i editors, la facturació va arribar a caure més d’un 90% malgrat totes les iniciatives que es van fer des de la xarxa perquè un Sant Jordi virtual fos possible, segons dades publicades a la Setmana del Llibre a Català.

I després del confinament van arribar les restriccions d’aforament, molt asfixiants per a la cultura, la qual cosa va obligar a cancel·lar la Fira de Titelles de Lleida, la Mostra de Cinema Llatinoamericà, FiraTàrrega o l’Esbaiola’t d’Esterri, per citar-ne uns quants exemples. Aquesta situació no només va afectar els que pugen a l’escenari, sinó també les empreses, professionals i associacions del sector dels esdeveniments i espectacles que van protestar dijous de la setmana passada il·luminant de color roig edificis emblemàtics com la Seu Vella, la Llotja, el Teatre Municipal de Balaguer o l’església de Santa Maria de la capital de la Noguera. Units a la plataforma #AlertaRoja, aquests professionals volien visibilitzar que en alguns casos hi ha tècnics que fa més de set mesos que no perceben ni un euro i sense cobrar prestacions (vegeu el desglossament). Però aquesta realitat està començant a canviar.

Al Pirineu, de fet, la recuperació ja va arribar a l’estiu, al no veure’s afectats per les restriccions del juliol. El responsable de l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu, Jordi Abella, que aquesta mateixa setmana ha rebut la Creu de Sant Jordi pels 25 anys d’aquest equipament cultural, explica que el balanç de l’estiu ha estat “molt positiu” malgrat haver de limitar l’aforament i reorganitzar les activitats. “Ens preocupava com garantir la seguretat i, alhora, oferir un servei de qualitat”, reconeix, però el públic els ho va posar fàcil. “Hi havia ganes de consumir cultura i d’apostar pel territori”, així que Abella creu que cal aprofitar aquesta “oportunitat” i posa com a exemple que els equipaments culturals s’han hagut de posar al dia respecte a la venda online. Per la seua banda, la Generalitat ja ha aprovat ampliar al 70 per cent l’aforament de teatres, cines i sales de concert de Barcelona i l’àrea metropolitana. És un primer pas. A Lleida, les Festes de Tardor tornen a programar música en directe i a Tàrrega s’ha presentat la temporada teatral.

Els concerts en viu es recuperen després de mesos de ‘silenci’ a les sales de Lleida

Cantants i músics són un dels col·lectius més afectats per la pandèmia, juntament amb el dels actors. El tancament de sales i equipaments musicals, així com la suspensió de festivals i festes majors, ha abocat al silenci nombrosos artistes i músics d’orquestra. Balaguer ha pogut celebrar aquest cap de setmana el nou festival Llavors, amb Pau Vallvé i Mishima (que havia d’actuar ahir a la nit) com a caps de cartell, mentre que les Festes de la Tardor de Lleida, que van arrancar també divendres, compten al cartell amb artistes com Koers, Suu, Stay Homas, Renaldo & Clara, El Fill del Mestre o la Balkan Paradise Orquestra.

El Cafè del Teatre ja va gaudir el 12 de setembre passat de l’estrena del nou àlbum de Xavier Baró, La veu de la muntanya. L’Espai Orfeó arrancarà els concerts en viu el 3 d’octubre amb el pop de la lleidatana Le Nais i continuarà el dia 10 amb el jazz de Simón Fernández. L’Auditori Enric Granados també reobrirà el dia 15 d’octubre amb els quartets Teixidor i Altimira, i el 18 amb el Cor de Cambra de l’Auditori.

Les empreses, en números rojos No només els músics i actors es veuen afectats per les restriccions, les empreses i professionals darrere dels focus es van unir la setmana passada a la plataforma #AlertaRoja per donar visibilitat a un sector poc conegut però imprescindible per a la cultura.

tracking