SEGRE

Les primeres vacunes arribaran "si tot va bé" a la primavera, segons l'Agència Europea de Medicaments

El director executiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès), l'italià Guido Rasi.

El director executiu de l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès), l'italià Guido Rasi.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les primeres vacunes del coronavirus arribaran a la primavera de l’any que ve, "si tot va bé", ha dit avui el director executiu de l’Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès), l’italià Guido Rasi. "És molt difícil, gairebé impossible, tenir la vacuna per al 2020. Si tot va bé, en els primers mesos de 2021 hi podria haver tres vacunes aprovades per l’EMA", va explicar Rasi al canal de televisió d’informació 24 hores "Skytg24"

Rasi va explicar que s’espera "que les primeres dosis importants per a poblacions en risc arribin a la primavera de 2021 amb un important inici de vacunació" i que "la disponibilitat de dosi augmentarà molt ràpidament després de l’aprovació. Crec que, si tenim sort, molts dels qui vulguin vacunar-se podrien fer-ho per a l’estiu de 2021".

El director de l’EMA va especificar que "l’arribada de la vacuna serà el començament del final de la pandèmia, però no el final", i "que només després d’un any de vacuna disponible, veurem que la pandèmia disminuirà significativament".

En ser preguntat si es podrà prescindir de les màscares quan arribi la vacuna, Rasi va considerar que "al principi, certament, no, i serà possible prescindir del distanciament i de les màscares quan tinguem les primeres dades sobre l’eficàcia de la vacuna".

Aquestes dades, va detallar, són "la relació entre eficàcia i rendiment a la pràctica real, quan es veurà quantes persones responen a la vacuna, la seua intensitat i quant dura. Portarà almenys sis mesos".

Sobre l’ús dels diferents fàrmacs en els tractaments a la malaltia, el director de l’EMA va explicar que "hi ha almenys dos o tres medicaments o enfocaments que segurament són efectius, com utilitzar cortisona en el moment adequat, ni massa aviat ni massa tard, o utilitzar anticoagulants."

"Ara és molt pròxima la possibilitat de començar a utilitzar anticossos monoclonals, els que sembla que han utilitzat a la Casa Blanca (per al tractament de Donald Trump)", va afegir Rasi.

tracking