SEGRE

ESNOTICIA

La Generalitat planteja reobrir els bars si hi ha toc de queda

El Govern es planteja permetre l'obertura dels bars i restaurants, tancats des del dia 16, en el cas d'implantar un toc de queda nocturn a Catalunya. Així ho va apuntar ahir el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, mentre que la consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar que la Generalitat vol decidir quan i com aplicar un toc de queda.

La Generalitat ja va dictar que els comerços que obrien 24 hores han de tancar a les deu de la nit.

La Generalitat ja va dictar que els comerços que obrien 24 hores han de tancar a les deu de la nit.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va plantejar ahir permetre l’obertura durant el dia a bars i restaurants, tancats des del passat dia 16 per frenar l’expansió del coronavirus, en el cas d’aplicar finalment un toc de queda nocturn a Catalunya. Sàmper va dir a RAC1 que si la limitació de la mobilitat nocturna es materialitza, la Generalitat estudia aplicar mesures “menys restrictives”. Va remarcar que estan “valorant” acompanyar el toc de queda amb “altres mesures que, per exemple, no facin tan dura la pandèmia a nivell de parar l’economia”, com permetre obrir els locals hostalers en horari diürn. No obstant, va matisar que “tot el que sigui pandèmia, ha d’estar supeditat al que considerin les autoritats sanitàries”. Va apuntar que el Govern vol ser “menys intervencionista” en la segona onada, però vist que “no es fa gaire cas a les mesures pedagògiques”, estudia més restriccions. Així mateix, va dir que els Mossos “estan preparats i, si s’acaba aplicant [el toc de queda], farem tot el possible per poder garantir-ne el compliment”. Va considerar que és una mesura “molt restrictiva” de drets fonamentals i s’aplicaria en tot el territori, per la qual cosa és essencial la coordinació amb les policies locals.

Sàmper va fer aquestes declaracions hores abans de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que finalment va ajornar la decisió sobre l’aplicació d’un toc de queda als territoris més afectats pel virus (més informació a la pàgina 7). Al consell, la consellera de Salut, Alba Vergés, va demanar un informe jurídic sobre “el paraigua legal” que pot sustentar el toc de queda.

Salut insta a esperar l’efecte del tancament dels locals hotelers sobre l’avanç del virus

Va reclamar a l’Estat les eines jurídiques habilitades per “poder implantar-les quan el Govern decideixi aplicar mesures de restricció de la mobilitat, sempre en funció dels criteris científics”.

Al matí, el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, ja va defensar a Lleida que la decisió d’implantar un toc de queda a Catalunya ha de ser de la Generalitat. Així mateix, Vergés va subratllar a Catalunya Ràdio que no és una mesura que no tenen previst aplicar de manera immediata i va detallar que volen comprovar el resultat del tancament dels locals hotelers. “Hem aplicat les mesures que considerem que toca ara i esperem que tinguin repercussió. Per això estem demanant a tothom que les compleixi”, va incidir.

Illa considera que no hi ha prou consens per implantar-lo ara

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va afirmar després del Consell Interterritorial de Salut que va ajornar decidir la implantació del toc de queda per atallar l’expansió del virus perquè “hem valorat la mesura i no hi ha hagut un consens ampli al respecte”. “Per tant, continuarem treballant en les pròximes reunions del consell”, va afegir, i va alertar que les properes setmanes seran “dures” per l’expansió del virus. Per la seua part, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, es va mostrar partidari d’aplicar el toc de queda perquè, segons el seu parer, pot afavorir el control de la transmissió del coronavirus. 

La Generalitat ja va dictar que els comerços que obrien 24 hores han de tancar a les deu de la nit.

La Generalitat ja va dictar que els comerços que obrien 24 hores han de tancar a les deu de la nit.ITMAR FABREGAT

tracking