SEGRE

EMPRESES TECNOLOGIA

Apple compra una 'startup' amb accent lleidatà per millorar l'assistent Siri

La directora financera de la firma d'intel·ligència artificial Vilynx és Maria Fierro, de la Seu

La lleidatana Maria Fierro, directora financera de l’empresa Vilynx.

La lleidatana Maria Fierro, directora financera de l’empresa Vilynx.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La firma Apple ha adquirit Vilynx, una startup especialitzada en l’anàlisi del contingut de vídeos mitjançant tecnologia avançada d’intel·ligència artificial i que pot presumir de talent lleidatà entre la plantilla. I és que la directora financera (CFO) d’aquesta petita empresa amb seu a Barcelona és Maria Fierro, una jove de la Seu d’Urgell que el 2010 ja va negociar un contracte de més 75 milions de dòlars entre la startup Gigle Networks i el fabricant Broadcom Corporation. Segons el portal Bloomberg, Apple va comprar a començaments d’aquest any Vilynx per uns 50 milions de dòlars (al voltant de 43 milions d’euros). El gegant tecnològic podria fer servir la tecnologia de Vilynx en el seu assistent digital Siri, així com en l’aplicació AppleTV per fer més fàcil la recerca de vídeos. En aquest sentit, Apple va aclarir en un comunicat que “comprem empreses de tecnologia més petites de tant en tant i generalment no discutim el nostre propòsit o plans”. “Des que es va posar en marxa l’any 2011, Vilynx ha desenvolupat una tecnologia que, mitjançant la intel·ligència artificial, aprofita la visió de les màquines per analitzar el contingut visual, textual i auditiu que hi ha en vídeos per comprendre què hi ha en aquests, la qual cosa ajuda a categoritzar metadades i recomanar contingut relacionat”, explica a aquest diari Fierro, que des que va començar a treballar en aquesta empresa fa dos anys ha estat l’encarregada de prendre decisions rellevants en matèria d’inversió i finançament. “L’objectiu és fer l’empresa gran i tot el que passa per aconseguir aquest objectiu és un aprenentatge”, assegura la lleidatana.

Després de graduar-se en Administració i Direcció d’Empreses a l’Esade Business School, Fierro es va especialitzar en Implicacions de la Intel·ligència Artificial per a l’Estratègia Empresarial a través de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). A banda de treballar en la startup Gigle Networks, en el seu currículum laboral apareixen grans empreses familiars com Taurus o el Grup Julià. Quant als plans de futur per a Vilynx, Bloomberg assegura que Apple ha mantingut l’oficina de Barcelona i té la intenció de convertir-la en un dels principals centres d’investigació i desenvolupament d’IA de la companyia a Europa.

Una tecnologia per “afinar” la recerca de continguts

La tecnologia desenvolupada per la catalana Vilynx podria aplicar-se a l’assistent virtual Siri d’Apple per “afinar” el motor de cerca. També podria utilitzar-se en l’aplicació Fotos de la companyia per fer que el vídeo sigui més fàcil de buscar, a banda de millorar les recomanacions de les aplicacions AppleTV i Notícies.

Segons Bloomberg, prop de cinquanta dels enginyers de Vilynx treballaran a Apple, inclosa la cofundadora i directora de tecnologia de Vilynx, Elisenda Bou-Balust.

D’altra banda, en el que va d’any, el gegant tecnològic també hauria comprat Xnor.ai, Inductiv i Voysis per reforçar els seus esforços d’intel·ligència artificial.

Des que va llançar Siri l’any 2011, Apple s’ha bolcat en la implementació de la intel·ligència artificial en tot el seu software.

tracking