SEGRE

SALUT AVENÇOS

Troben com detectar la fase asimptomàtica de l'Alzheimer

Estudi de la Fundació Pasqual Maragall i la Fundació La Caixa || Fruit d'una investigació amb 381 persones, lleidatans inclosos

Taller sobre memòria i Alzheimer a Lleida

Taller sobre memòria i Alzheimer a LleidaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi internacional liderat pel centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall ha descobert una manera per detectar la fase inicial de l’Alzheimer. Així doncs, investigadors del Barcelona Beta Brain Research Center (BBRC) han determinat que un biomarcador de la proteïna tau, recentment descrita per detectar la fase més avançada de l’Alzheimer, també adverteix de la fase inicial i asimptomàtica de la malaltia al líquid cefaloraquidi i a la sang. Així, l’estudi, que publica la revista EMBO Molecular Medicine, obre la porta que aquesta proteïna pugui ser una nova diana terapèutica que serveixi fins i tot per prevenir la demència associada a l’Alzheimer.

En aquest sentit, el BBRC ha analitzat una sèrie de nous biomarcadors de la proteïna tau fosforilada (o p-tau, el seu acrònim en anglès), que és un dels segells distintius de l’Alzheimer, per esbrinar fins a quin punt són importants i de quina manera actuen en la fase preclínica de la malaltia. Segons el neuròleg i primer autor de l’estudi, Marc Suárez-Calvet, “les nostres troballes obren la porta a desenvolupar noves maneres de detectar la fase preclínica de l’Alzheimer, en la seua fase asimptomàtica. En definitiva, permetran millorar el diagnòstic d’aquesta malaltia en totes les fases”. Per la seua part, Thomas Karikari, colíder de l’anàlisi, va indicar que “una de les possibles vies per millorar l’èxit del desenvolupament de fàrmacs per tractar l’Alzheimer és provar-los en persones que es trobin a l’inici de la fase preclínica, quan es produeixen canvis molt subtils al cervell que són molt difícils de mesurar, i per això aquesta investigació és important”.

També permetrà millorar el desenvolupament de fàrmacs per tractar la malaltia

L’estudi ha comptat amb investigadors de la Universitat de Göteborg, de l’Hospital del Mar, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES). Així mateix, també hi han participat un total de 381 persones, algunes de les quals lleidatanes, que formen part de l’Estudi Alfa del BBRC, impulsat per la Fundació La Caixa.

tracking