SEGRE

ESNOTICIA

Lleida inicia la desescalada demà amb una “situació bona, tot i que no ideal”

Salut demana prudència per evitar un augment de contagis i no tornar a “tancar”

606531_1.jpg

606531_1.jpgPAERIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La restauració, la cultura i l'esport tornen demà a recuperar l'activitat amb l'inici de la desescalada, però ni Catalunya ni Lleida estan en un moment idoni de la situació epidemiològica de la Covid-19. Per això, Salut afirma que està “a les nostres mans” evitar més contagis per no haver de tornar a tancar alguns sectors, ja molt tocats.

Lleida (i tot Catalunya) arranca demà la desescalada i reactiva activitats suspeses o limitades des del 16 d’octubre davant de l’augment de casos de Covid-19. Tanmateix, la situació tant a Catalunya com a Lleida no és la idònia i el departament de Salut demana prudència per no haver de tornar a aplicar restriccions.

Quan el Govern va decidir prendre mesures, el risc de rebrot a Catalunya era de 362 punts, la velocitat de contagi (Rt) era d’1,37 i es registraven més de 4.000 casos diaris i tots els pronòstics eren dolents. Més d’un mes després, Salut afirma que la situació és bona, però insisteix que la pressió assistencial és molt alta i que és “pitjor” que en la desescalada de la primera onada.

Ara, el risc de rebrot és de 331 punts, es diagnostiquen 2.000 casos diaris, l’Rt ja és de 0,76, però hi ha el 2.060 hospitalitzat en el sistema públic i 527 a les UCI (incloent-hi el privat).

A mitjans d’octubre, la situació també empitjorava a Lleida, amb un risc de rebrot de 395 punts, una Rt d’1,47 i tenia 61 hospitalitzats. Ara el risc de rebrot és de 381, l’Rt de 0,78, però hi ha 146 ingressats, dels quals 20 són crítics.

“Quan a l’estiu vam relaxar les mesures al Segrià, hi havia menys d’un centenar d’ingressats i una desena a l’UCI. Des del punt de vista sanitari, no és un bon moment i per això demanem a la població prudència i cautela”, va manifestar la delegada de Salut, Divina Farreny, que va reconèixer, al seu torn, que “hi ha necessitats i per això iniciem aquesta obertura progressiva”.

Farreny va dir que la situació està “a les nostres mans”. “Si tornen a augmentar els contagis, no podrem avançar al següent tram de la desescalada. Cal evitar contactes. Si vols anar a una plaça i està plena de gent, busca un altre lloc”, va assenyalar i va afegir que “si respectem les mesures de prevenció, respectem també el dret de sectors com el de la restauració a estar oberts i això no canviarà fins que no arribi la vacuna”. Sobre això, va dir que Lleida està preparada per vacunar, ja que la logística seria semblant a la de la grip.

Farreny va posar èmfasi que el sistema sanitari ha d’atendre pacients amb Covid i amb altres patologies. “En aquestes últimes setmanes s’ha fet menys cirurgia amb ingrés, ja que es necessitaven llits per a Covid, però que cal recuperar activitat i enfortirem el sistema d’Atenció Primària”, va afirmar i va afegir que un dels objectius és protegir la salut mental de la població, que s’ha vist afectada per la pandèmia.

Més esperes en l’activitat sanitària i pagues extra al personal el 2021

El director del CatSalut, Adrià Comella, va explicar ahir en una entrevista al 324 que l’activitat hospitalària desprogramada durant la segona onada a Catalunya serà inferior al 10%, però que les operacions i visites no urgents ajornades no es podran recuperar fins a finals de 2022, en “18, 20 o 24 mesos”. Comella, que va pronosticar que pugui venir una tercera onada (seria la quarta a Lleida), va dir que es preveuen dos pagues extraordinàries més per al personal sanitari el 2021 i 2022, com ja es va concedir en la primera onada de la Covid-19, a més de millorar les seues condicions laborals.

tracking