SEGRE

Metges barcelonins treballen en una placenta artificial per a nadons prematurs

La Fundació "la Caixa" donarà suport amb uns set milions d’euros a aquest projecte d’investigació

El director general de BCNatal, Eduard Gratacós, durant la presentació del projecte de creació d'una placenta artificial per salvar nadons prematurs extrems de menys de sis mesos.

El director general de BCNatal, Eduard Gratacós, durant la presentació del projecte de creació d'una placenta artificial per salvar nadons prematurs extrems de menys de sis mesos.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Metges experts dels hospitals barcelonins Clínic i Sant Joan de Déu col·laboraran en el projecte de creació d’una placenta artificial per salvar nadons prematurs extrems de menys de sis mesos que suposarà una investigació de cinc anys pionera i única a Europa, segons els seus impulsors. La Fundació "la Caixa" recolzarà amb uns set milions d’euros aquest projecte d’investigació, que es desenvoluparà en dos fases, les primeres de les quals se centrarà en el desenvolupament i la validació experimental de la placenta mitjançant l’ús d’un model animal, en concret, d’ovelles. Més endavant, i després de la valoració d’un panell d’experts, es decidirà si s’inicia la segona fase preparatòria per a l’aplicació clínica d’aquesta rèplica de la placenta d’una dona.

Liderada pel doctor Eduard Gratacós, aquesta iniciativa es durà a terme des de BCNatal, centre de referència internacional en medicina fetal i centre clínic i d’investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona i del Hospital Sant Joan de Déu, d’Esplugues de Llobregat (Barcelona).

El director general de la Fundació "la Caixa", Antonio Vila; el director de l’Hospital Clínic, Josep Maria Campistol; el gerent del Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo; i el doctor Eduard Gratacós han presentat aquest dijous el projecte de placenta artificial en roda de premsa a Barcelona presencial i telemàtica. L’objectiu és incrementar la supervivència dels nadons prematurs extrems i minimitzar les greus seqüeles neurològiques que pateixen una gran part dels nounats que naixen abans de temps, uns 25.000 a Europa cada any.

La supervivència d’aquests nadons, fins i tot en unitats sanitàries d’excel·lència, se situa entre el 25 % i el 75 % i entre un 75-95 % dels supervivents presenten seqüeles, segons dades facilitades avui.

Abans dels sis mesos d’embaràs, els pulmons, els intestins i el cervell del fetus estan poc desenvolupats i pesen menys d’un quilo, els canvis de temperatura i l’alimentació per sonda, el seu sistema nerviós, els pulmons, el cor, els intestins i els ronyons pateixen un gran estrès, que pot ocasionar greus seqüeles en l’edat infantil i adulta.

L’objectiu del projecte que s’impulsa a Barcelona, que ja porta dos anys d’investigació, és en cinc anys aconseguir mantenir a aquesta placenta artificial a nadons prematurs extrems, almenys, dos setmanes amb vida, perquè puguin acabar de desenvolupar-se, segons ha dit Gratacós.

tracking