SEGRE

Confirmen que el 2020 va ser un dels 3 anys més calorosos mai registrats

Confirmen que el 2020 va ser un dels 3 anys més calorosos mai registrats

Confirmen que el 2020 va ser un dels 3 anys més calorosos mai registratsEFE/J.J

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temperatura mitjana global el 2020 va ser de 14,9 graus, 1,2 per sobre dels nivells preindustrials (1850-1900), el que confirma que va ser un dels tres anys més calorosos dels que es té registre, ha subratllat aquest dijous  la Organización Meteorológica Mundial (OMM).

L’OMM ja havia anticipat aquest rècord en les seues xifres provisionals de desembre, però tant llavors com ara la classificació varia en funció de quines dades es prenguin, pel que va declinar confirmar si el 2020 en va superar 2016 i 2019, altres anys amb temperatures excepcionalment altes.

Segons la NASA i el servei Copernicus, 2020 va estar virtualment empatat amb 2016 com el més càlid mai abans mesurat, mentre que dades meteorològiques britàniques el situen com el segon i els experts japonesos el col·loquen en tercera posició, després de 2016 i 2019.

Les altes temperatures de l’any passat es van produir fins i tot malgrat que va predominar en ell el fenomen meteorològic de La Niña, que sol produir un refredament d’aquestes temperatures, alguna cosa que d’acord amb l’OMM només va tenir efecte en els últims mesos de 2020.

"Les temperatures de 2020 van estar pràcticament empatades amb les de 2016, en el que es va registrar un dels més intensos episodis d’escalfament per El Niño (fenomen invers a La Niña). És un clar indici a nivell mundial que el canvi climàtic causat per l’home és tan poderós com les forces de la naturalesa", va analitzar el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas.

Les dades confirmen que la dècada 2011-20 és la més càlida de la qual es tinguin registres, i segons va recordar Taalas, des dels anys 80 del segle passat cada dècada hagi estat més calorosa que l’anterior, un altre clar indici de l’escalfament global.

La regió on l’escalfament global va ser més patent el 2020 va ser el nord d’Àsia, en particular l’Àrtic siberià, on les temperatures mitjanes van superar en més de cinc graus la mitjana registrada entre 1981 i 2010.

Exemple d’això va ser que el 20 de juny es va registrar a la localitat russa de Verkhoyansk, un dels llocs més freds del món, la temperatura més alta de la història en el Círculo Polar Ártico, de 38 graus, una situació que va contribuir que Sibèria patís els pitjors incendis forestals en 18 anys.

D’altra banda, l’OMM va vaticinar que La Niña continuarà refredant les temperatures el 2021, probablement de forma més intensa que el 2020, ja que habitualment la seua incidència és superior el seu segon any d’incidència.

tracking