SEGRE

Troben una possible clau contra el càncer de mama

Una prova radiològica de mama.

Una prova radiològica de mama.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de científics internacionals va descobrir noves evidències sobre l’impacte positiu dels andrògens –hormones sexuals masculines– en el tractament del càncer de mama, una troballa que pot suposar un avenç en el tractament d’aquesta malaltia, van informar aquest divendres fonts acadèmiques. "Aquest treball té implicacions immediates per a les dones amb càncer de mama metastàtic amb receptors d’estrogen positiu, incloent aquells que són resistents a les formes actuals de teràpia endocrina", va dir en un comunicat de la Universitat d’Adelaida (Austràlia) Theresa Hickey, una de les líders de la investigació.

Encara que els andrògens són les hormones sexuals masculines, també es troben en nivells baixos en les dones, per la qual cosa els científics es van centrar a analitzar el seu paper com a possible tractament d’alguns tipus de càncer de mama en els quals la malaltia es propaga utilitzant els estrògens, les hormones femenines, a través dels receptors de les cèl·lules.

ANDRÒGENS DEFUGITS

Els andrògens –que engloben diversos tipus d’hormones masculines, com la testosterona– estimulen el desenvolupament de les característiques sexuals masculines secundàries com la barba, mentre que els estrògens indueixen l’aparició de trets sexuals secundaris femenins, com les mames i la primera menstruació.

En condicions normals, l’estrogen estimula i l’androgen inhibeix el creixement del pit en la pubertat fins l’etapa adulta, però una activitat anormal del primer provoca la majoria dels tumors malignes de mama.

En el passat s’utilitzaven els andrògens per tractar el càncer de mama sense conèixer-se molt sobre el seu impacte en els receptors, però van ser defugits a causa dels seus efectes secundaris virilitzant i l’aparició de tractaments antiestrogénicos o endocrins.

Si bé la teràpia endrocrina és clau per tractar el càncer de mama amb receptors d’estrogen positius (és a dir, que utilitzen els estrògens per propagar-se), la resistència d’algunes pacients a aquests fàrmacs és la causa principal de la mortalitat per aquesta malaltia, segons el comunicat.

És en aquestes pacients, amb receptors d’estrògens positius, en qui la utilització d’andrògens naturals o un nou medicament androgènic han demostrat tenir una potent activitat antitumoral, fins i tot en les resistents als actuals tractaments estàndard.

En canvi, els inhibidors dels receptors d’andrògens no tenien cap efecte, d’acord a aquest estudi publicat a la revista científica Nature Medicine.

MÉS EFICÀCIA

"Hem proporcionat noves i convincents evidències experimentals que apunten que els fàrmacs estimulants dels receptors d’andrògens poden ser més eficaços que els tractaments estàndard existents (per exemple, el Tamoxifèn)", va indicar Wayne Tilley, de la Universitat d’Adelaida, que va liderar l’estudi amb Hickey.

El científic també va recalcar que semblen ser millors que tractaments nous com el Palbociclib, amb el que a més poden combinar-se per millorar la inhibició del creixement, i no produeixen els efectes secundaris dels andrògens naturals, segons el comunicat de la Universitat d’Adelaida.

Els científics australians i nord-americans tenen previst començar un assaig clínic internacional de la fase 3 en el segon trimestre de 2021 en què s’avaluarà l’impacte de l’Enobosarm, un agent activador dels receptors d’andrògens.

En aquestes proves participaran pacients amb càncer de mama metastàtic amb receptors d’andrògens i d’estrògens positius que hagin fracassat en el tractament endocrí.

tracking