SEGRE

Espanya estudia unes altres 4 variants de coronavirus

"Estan suscitant un interès creixent", segons Sanitat

Una ciutadana se sotmet a una prova PCR

Lleida registra 330 nous casos de Covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat continua considerant les variants britànica, sud-africana i brasilera com les més importants del coronavirus, però ha posat el focus en unes altres quatre que "estan suscitant un interès creixent": unes altres dos del Regne Unit, la californiana i la de Rio de Janeiro.

Així consta en l’última actualització de l’"Informe sobre la situació epidemiològica de la variant B.1.1.7 de SARS-CoV-2 i altres variants d’interès", en la que revela que s’han detectat al país 11 casos de la variant P.2 (Rio de Janeiro), dos d’ells en viatgers diagnosticats a Madrid i els altres 9 a les Canàries dels quals encara "no es disposa de dades epidemiològiques".

També s’ha detectat un altre cas de la variant B.1.525 (Regne Unit), que, assenyala el document, va ser seqüenciat el gener de 2021; estan a més la VOC 202102/02, que es va observar per primera vegada a Bristol (Regne Unit), i la B.1.429, a Califòrnia, de les quals Espanya no ha confirmat cap cas encara. I és que "contínuament es van descrivint noves variants", i aquestes quatre són les que "estan suscitant un interès creixent", encara que Sanitat considera que ara per ara les més importants són tres: la britànica B.1.1.7; la B.1.351 (501.V2), de Sud-àfrica; i la P1, del Brasil.

De la primera, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries eleva a 898 el nombre de casos confirmats, encara que n’existeixen uns altres 183 que han estat comunicats "a través de fonts informals (premsa o similar) no inclosos" en aquesta xifra.

Recorda que és "més transmissible, probablement més letal i no sembla que escapi a la immunitat", ja sigui adquirida per infecció natural o mitjançant la vacuna. És la dominant al Regne Unit i Irlanda, encara que "s’observa una ràpida substitució de les altres variants circulants en altres països", amb més de 8.600 casos detectats a 31 països europeus.

La detecció a Espanya "és molt variable d’unes comunitats a les altres, i les dades indiquen un augment ràpid de la seua distribució en les últimes setmanes": així, dels 898 casos, Cantàbria ha comunicat 145, seguida de Madrid, amb 130, i les Balears (117), mentre que Canàries només té 3, Aragó 1 i Ceuta cap. Entre mitges, Navarra (90); Múrcia (76); Castella i Lleó (72); Astúries (71); Andalusia (59); Comunitat Valenciana (64); Castella-la Manxa (22); Galícia (12); País Basc, Extremadura i Melilla (9 en tots els casos, encara que en el primer n’hi ha 231 segons altres fonts); La Rioja (5) i Catalunya (4).

Respecte a la sud-africana, present també a Zàmbia, Botswana i nombrosos països europeus, el document apunta a un "probable augment de transmissibilitat", a la reducció de neutralització de sèrums mono i policlonals i de l’efectivitat de les vacunes "entre moderada i alta". Dels 15 casos confirmats fins avui, 6 ho han estat per seqüenciació (d’ells, 4 podrien estar relacionats) i els altres 9 pertanyen a una mateixa agrupació relacionada amb un viatge a Tanzània.

Sobre la brasilera P1, s’està estudiant encara la seua transmissibilitat i fuita a la resposta immune, encara que sí que es coneix que s’han reduït títols d’anticossos neutralizants en sèrums de vacunats a la Regió de Manaus (Brasil)

tracking