SEGRE

EQUIPAMENTS VIOLÈNCIA MASCLISTA

El teatre en el punt de mira

La Paeria obre un expedient informatiu, tal com ho va recomanar el síndic, per si l'Aula va incórrer en irregularitats sancionables || Una instructora s'encarregarà de revisar els fets

Els manifestants, convocats per Dones a Escena, van omplir ahir a la tarda la plaça Paeria per visibilitzar els casos d’abusos a l’Aula.

Els manifestants, convocats per Dones a Escena, van omplir ahir a la tarda la plaça Paeria per visibilitzar els casos d’abusos a l’Aula.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida va obrir ahir un expedient informatiu per determinar si l’entitat que gestiona l’Aula Municipal de Teatre ha incorregut en algun supòsit sancionable. Seguint les últimes recomanacions del síndic de greuges després de l’actuació d’ofici oberta per les denúncies per suposats abusos sexuals a menors per part de dos professors, l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo, va firmar ahir un decret en el qual nomena una instructora perquè investigui si l’Associació Cultural Aula de Teatre de Lleida, entitat que gestiona aquest servei des del seu inici el 1993 a través d’una concessió administrativa municipal per un període màxim de cinquanta anys, va incomplir el conveni i perquè determini les mesures necessàries en funció dels resultats del seu informe.

A banda d’investigar si hi ha d’haver sancions pels suposats abusos, en la seua resolució del 26 de febrer, el síndic també va instar la Paeria a considerar l’adopció de mesures de reparació per a les víctimes tenint en compte que els fets han prescrit judicialment.

En aquest sentit, cal recordar que nou exalumnes van presentar el 2019 una denúncia contra l’exdirector i exprofessor R.G.que la Fiscalia de Lleida va arxivar al prescriure els delictes, i que va motivar una comissió d’investigació per part de la Paeria. Gairebé un any després d’aquestes denúncies, un reportatge del diari Ara va recollir nous testimonis d’aquests abusos sexuals, que haurien transcorregut al llarg de vint anys. El relat de les víctimes també va assenyalar un altre exprofessor del centre, R.E.

L’ajuntament segueix les últimes recomanacions del síndic, que també va instar a reparar el dany

Després de mesos de tenir constància d’aquesta problemàtica, l’ajuntament va engegar l’aplicació Co-resol, una eina mòbil que permet tant als alumnes com al personal docent exposar casos de violència o assetjament a les escoles artístiques de la ciutat.

Lleida

Al voltant de 200 persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça Paeria per tornar a treure a la palestra els casos d’abusos sexuals que es van portar a terme l’Aula de Teatre i recordar que “la memòria no prescriu”. Convocat pel col·lectiu Dones a Escena, l’acte va servir per denunciar públicament que “encara queda molt camí per recórrer i que l’ajuntament encara no ha emprès prou accions de reparació”, i també per demostrar a les víctimes que no estan soles en la lluita contra aquests abusos.

La protesta va començar amb la lectura d’un manifest que va ser llegit per les primeres nou exalumnes que van denunciar aquests fets, que van explicar que “des del moment en què vam posar aquests casos en coneixement de l’Aula esperàvem que s’alcessin al costat de nosaltres en contra dels abusadors i que ens ajudés a posar fi a aquests comportaments”.

Van denunciar que les disculpes per part de la institució municipal van arribar dissabte passat, amb gairebé dos anys de retard, i que “més que un bàlsam guaridor ens van generar un gran buit i una sensació d’abandonament” davant de la falta d’accions de reparació. Per a totes aquelles joves que encara no han alçat la veu, van recordar que “serem amb vosaltres sempre” i van assegurar que “la memòria no prescriu”.

Amb pancartes que reivindicaven que “el silenci també us fa còmplices” i que “això no és teatre”, la concentració va incloure un minut de silenci en solidaritat amb les víctimes i una performance amb la qual van recordar alguns dels abusos de poder que es van viure a l’Aula i, posteriorment, van mostrar fotografies dels dos professors suposadament implicats.

Finalment, la trobada va acabar amb l’actuació d’Aina Balasch, exalumna de l’Aula de Teatre que va interpretar una cançó dedicada a les víctimes. Segons les denúncies publicades en un reportatge del diari Ara, els abusos sexuals haurien transcorregut durant vint anys i totes les víctimes eren joves d’entre 15 i 18 anys.

tracking