SEGRE

ESTADÍSTIQUES PARELLES

Les ruptures matrimonials cauen el mínim durant la pandèmia

El 2020 se'n van tramitar 813 a Lleida, només un 3,4% menys que el 2019

Imatge d’arxiu de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.

Imatge d’arxiu de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els experts ja van alertar després del confinament que havien augmentat les consultes per iniciar processos de divorci a causa de les desavinences que havien pogut sorgir per culpa de les restriccions per la pandèmia. Tanmateix, les dades mostren que no hi ha hagut un augment dels divorcis consumats, que s’explica, segons els mateixos experts, per la crisi econòmica que ha acompanyat la sanitària. Malgrat que no hi ha hagut un repunt de les ruptures matrimonials l’últim any, el descens a les comarques lleidatanes ha estat mínim, en comparació amb la mitjana catalana o espanyola.

Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, els tribunals lleidatans van registrar un total de 813 expedients de ruptura matrimonial el 2020, davant dels 842 del 2019, cosa que suposa un descens mínim del 3,4%. A Espanya, la caiguda ha estat superior al 13%. Per tipus de dissolució matrimonial, un total de 784 processos van ser per divorcis, davant dels 814 del 2019. La immensa majoria van ser per consens entre les parts, amb un total de 504. D’altra banda, es van registrar 28 separacions, les mateixes que un any abans, 19 de les quals consensuades.

En aquest punt, s’ha de destacar que en l’últim trimestre del 2020 es va produir un augment de les ruptures matrimonials respecte als altres trimestres de l’any. Així, entre els mesos d’octubre i desembre, els jutjats lleidatans van registrar 211 demandes de divorci, davant de les 198 del tercer trimestre, i 13 per separacions, més de la meitat que les comptabilitzades entre els mesos de juny a setembre.

La crisi econòmica també ha provocat un augment de les peticions per poder modificar les mesures contemplades en els acords de dissolució matrimonial, sobretot pel que fa a la manutenció dels fills. En aquest sentit, segons el Consell General del Poder Judicial, al finals de l’any passat es van tramitar gairebé un centenar de demandes per modificació de mesures, gairebé el doble que les tramitades el tercer trimestre, i 121 més per guàrdia i custòdia de fills no matrimonials.

Així mateix, durant l’any passat es van registrar tres ruptures de parelles de fet estables a les comarques lleidatanes (totes de mutu acord entre les parts) i un total de 200 en el conjunt de Catalunya.

tracking