SEGRE

El Senat dona llum verda a la despenalització de l'eutanàsia

Amb el rebuig de PP i VOX

Vista del Senat aquest dimecres.

Vista del Senat aquest dimecres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Senat ha donat aquest dimecres llum verda a la regulació i despenalització de l’eutanàsia, malgrat comptar amb l’oposició dels grups parlamentaris de PP i VOX que han presentat dos propostes de veto que, finalment, han estat rebutjades.

El text aprovat a la Cambra Alta, que ha comptat amb diverses esmenes que la majoria han estat rebutjades, tornarà ara al Congrés dels Diputats, que ho va aprovar el passat 17 de desembre, on s’haurà de ratificar i, finalment, aprovarà per a la seua posterior publicació al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La norma recull que l’eutanàsia es podrà dur a terme al país a pacients que ho sol·licitin i que es trobin en un context de "patiment greu, crònic i imposibilitante o malaltia greu i incurable, causants d’un sofriment intolerable". Aquest sol·licitant haurà de tenir nacionalitat espanyola o residencia legal o certificat d’empadronament que acrediti un temps de permanència en territori espanyol superior a 12 mesos; tenir majoria d’edat i "ser capaç i conscient en el moment de la sol·licitud".

Així mateix, sobre el procés, indica que, si el pacient està conscient, ha de sol·licitar l’eutanàsia dos vegades per escrit (o per un altre mitjà que deixi constància si no pot escriure) a dos documents separats per 15 dies, fent patent que no és "resultat de cap pressió externa".

Després de la primera sol·licitud, el metge responsable informarà el pacient sobre el seu diagnòstic, possibilitats terapèutiques i resultats esperables, així com sobre possibles cures pal·liatives, assegurant-se que comprèn la informació que se li facilita." Després d’això, el pacient haurà de confirmar la seua intenció. Encara així, després de la segona sol·licitud hi ha d’haver una nova reunió entre ambdós.

Serà aquest metge qui autoritzarà el procés, abans, ha de demanar l’opinió d’un facultatiu format en l’"àmbit de les patologies que pateix el pacient" però que no sigui del seu "mateix equip del metge". A més, la comissió d’avaluació autonòmica (la formació de la qual està especificada també en la norma) haurà d’elegir dos experts (un d’ells jurista) que avaluïn el cas.

Ambdós experts han d’estar d’acord en la seua decisió, si no, serà el ple de la comissió qui la prengui. De la mateixa manera, els professionals sanitaris directament implicats en aquesta prestació "podran exercir el seu dret a l’objecció de consciència", una objecció que "haurà de manifestar-se anticipadament i per escrit".

tracking