SEGRE

GENT SURF

Els surfistes sense por de Fukushima

Es compleixen 10 anys del tsunami al Japó

Els surfistes sense por de Fukushima

Els surfistes sense por de FukushimaEFE/Antonio Hermosín

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni el monstruós tsunami de 2011 ni els abocaments radioactius al mar de la central nuclear de Fukushima han acovardit els surfistes locals, que han tornat a cavalcar onades a les seues platges per deixar enrere aquests traumes col·lectius.Platges com la de Kitaizumi, a 30 quilòmetres al nord de l’accidentada central de Fukushima Daiichi, formaven part del circuit internacional de competicions de surf i vessaven de banyistes a l’estiu fins que va arribar el funest 11 de març de 2011.

Aquell dia un brutal terratrèmol de 9 graus Richter amb epicentre davant la costa de Sendai va sacsejar el nord-est de l’arxipèlag nipó i va generar un tsunami que va fregar els 40 metres en alguns punts, la qual cosa al seu torn va desencadenar el pitjor accident nuclear de la història des del de Txernòbil (Ucraïna, 1986).

"Mai oblidaré aquell dia", relata Efe Hiroshi Sato, un surfista professional que vivia a dos minuts de Kitaizumi i es trobava dinant després de la seua sessió diària sobre les onades quan va escoltar "un terrabastall horrorós" provinent de les entranyes de la terra. "Com que l’estrèpit venia de la direcció de l’oceà, vaig saber de seguida que hi hauria un tsunami", recorda Sato. Sense esperar l’alerta de sisme submarí que emetrien les autoritats nipones minuts després, va córrer cap a la seua autocaravana i va conduir tan lluny com va poder.

El tsunami va escombrar Kitaizumi i tota la costa nord-oriental nipona deixant més de 18.000 morts i desapareguts. Restes humanes continuen emergint fins i tot una dècada després, com va passar a mitjans de febrer en ser trobats en una platja de Miyagi fragments ossis d’una dona declarada desapareguda des de la catàstrofe.

Sato i altres surfistes locals van tornar a poc a poc a aquesta platja, que compta ara amb un mur antitsunamis i diversos punts de terreny elevats per a evacuació en cas de nous sismes submarins, i que ha tornat també a acollir competicions nacionals de "longboard" (taula llarga)."No podem evitar els desastres naturals. El que sí que podem fer és pensar com respondre en cas que es produeixin, i per això no hem d’oblidar el 2011", afirma aquest ídol de l’escena local de surf i impulsor d’una escola gratuïta d’aquest esport per a joves.

La platja de Kitaizumi va romandre tancada i deserta -tret de les incursions furtives dels surfistes- fins l’estiu de 2019, quan les autoritats locals la van reobrir al públic després de comprovar que els nivells de radioactivitat en l’aire i a l’aigua eren comparables a abans de l’accident atòmic. "Em sento molt segur aquí, no s’han detectat nivells excessius de radioactivitat ni a l’aigua ni en les captures de peix a la zona", afirma Sato mentre saluda un amic surfista que escalfa sobre la sorra enfundat en un vestit de neoprè abans de llançar-se al mar. Preocupen, però,  els plans de l’Executiu nipó i de l’operadora de la central accidentada per abocar al Pacífic uns 1,2 milions de tones d’aigua que s’emmagatzemen a la planta després de processar-la per retirar la major part dels isòtops radioactius, excepte el triti. El problema de l’aigua contaminada i què fer amb l’acumulació de terra i altres residus radioactius -empaquetats en uns enormes sacs negres omnipresents als paisatges de Fukushima- són algunes de les qüestions que segueixen sense resposta i sent objecte d’enfrontament de les autoritats i la població local una dècada després.

Minamisoma, un dels municipis més llunyans a la planta de Daiichi que va ser evacuat parcialment després de la crisi nuclear de 2011, ha recuperat entorn del 70 % dels seus 71.000 habitants previs a la catàstrofe, encara que com tota la zona castigada per l’accident afronta un futur incert a causa de la despoblació. Altres localitats més pròximes a la central continuen declarades d’accés prohibit gairebé en la seua totalitat a causa de la contaminació radioactiva, mentre que unes 36.000 persones desplaçades per l’accident segueixen sense poder tornar a casa seva una dècada després.

Sato, que serà un dels portadors de la torxa olímpica per als Jocs Olímpics de Tòquio durant la primera etapa del relleu a Fukushima a finals de mes, creu que l’esport en general i el surf en particular tenen molt que aportar per atreure joves a la zona i revitalitzar les seues antany reputades costes. "Quan era petit, tots veníem al mar a l’estiu. Ara, a les meues classes de surf, hi ha molts joves que se sorprenen en provar per primera vegada l’aigua salada del mar", afirma.

tracking