SEGRE

Què és la trombosi de sins venosos cerebrals i quins són els seus símptomes?

Es tracta d’una malaltia poc freqüent i que ha causat la paralització de la vacunació amb Astrazeneca per precaució

Espanya detecta un cas de trombosi de sins venosos a un pacient que havia rebut la vacuna AstraZeneca

Espanya detecta un cas de trombosi de sins venosos a un pacient que havia rebut la vacuna AstraZenecaEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya i altres països europeus han suspès de forma temporal la vacunació amb AstraZeneca després de ser detectats alguns casos de trombosi de sins venosos cerebrals (CVST) en persones que havien estat vacunades, i a l’espera de les conclusions de l’Agència Europera del Medicament.

Però, què és exactament la trombosi de sins venosos cerebrals? Segons explica la Societat Espanyola de Neurologia, es diu trombosi a qualsevol situació en la que el pacient presenta un trombe o un coàgul sanguini que impedeix o dificulta la circulació sanguínia. I en el cas de la trombosi de sins venosos cerebrals, es denomina així perquè aquest trombe es localitza en el sistema venós del cervell.

La trombosi de sins venosos cerebrals és una malaltia cerebrovascular poc freqüent (representa menys d’un 0,5% dels casos totals de les malalties cerebrovasculars que es produeixen a Espanya). Es considera que la seua incidència és entorn d’1 - 1,3 casos/100.000 habitants a l’any. Pot afectar qualsevol grup d’edat, encara que és lleugerament més freqüent en dones i pacients joves. Dins dels factors de risc específics per sexe hi ha els anticonceptius orals, l’embaràs i l’ús de les teràpies hormonals. El diagnòstic es realitza mitjançant proves de neuroimatge (TAC i Ressonància Magnètica).

El símptoma més freqüent de la trombosi de sins venosos cerebrals és la cefalea, un símptoma que és present en nou de cada deu persones que pateixen trombosis de sins venosos cerebrals. Però a més, en la gran majoria dels pacients, aquest mal de cap va a acompanyat d’altres símptomes similars als d’un ictus (com a dèficits focals, pèrdua de força o sensibilitat mantinguda, alteració de la marxa o alteració del llenguatge o parla, episodis confusionals, pèrdua de visió ...) que ajuda a diferenciar aquesta cefalea d’un mal de cap convencional. També pot anar acompanyat d’altres símptomes com a vòmits, crisis epilèptiques, o rigidesa cervical”, explica el Dr. José Miguel Láinez, president de la Societat Espanyola de Neurologia.

En tot cas, el mal de cap que genera una trombosi de sins venosos cerebrals és molt característic: pot tenir un inici sobtat, pot localitzar-se sol a un costat del cap, empitjora quan el pacient està reclinat o realitza exercici, interromp el descans nocturn i, a més de no respondre als tractaments habituals per al mal de cap, empitjora de forma progressiva.

A igual que passa amb totes les malalties cerebrovasculars, es tracta d’una emergència neurològica, per la qual cosa com abans es tracti el pacient, menors seran les seues conseqüències. El tractament d’elecció solen ser els fàrmacs antitrombóticos, encara que en casos més greus, la trombectomía endovascular i la trombòlisi també són opcions que poden resultar de molta utilitat per eliminar el trombe.

Generalment i, sobretot si es tracta a temps, els pacients que pateixen trombosi de sins venosos cerebrals tenen un pronòstic favorable. Només en els casos greus en els quals es demori el tractament, pot generar discapacitat o tenir un desenllaç fatal. A més, en els últims anys, gràcies també en part que la majoria dels casos de trombosi de sins venosos cerebrals arriben als hospitals a través del Codi Ictus, la rapidesa en l’atenció d’aquests pacients és cada vegada més ràpida i el pronòstic d’aquesta malaltia cada vegada és més favorable”, destaca el Dr. José Miguel Láinez.

A Espanya, la recuperació després d’una trombosi de sins venosos cerebrals és completa en aproximadament un 80% dels pacients i només un 5% desenvolupa algun tipus de seqüela severa. Per tant, el pronòstic d’aquesta malaltia és molt més favorable que en un altre tipus de malalties cerebrovasculars.

tracking