SEGRE

ECONOMIA

Així s'ha disparat el teletreball a Espanya, que encara segueix per sota de la mitjana europea

Es va situar en el 14,5% del total d’ocupats, davant el 7,9% de 2019, quan només alguna cosa més d’1,5 milions de persones teletreballaven

El teletreball té en bona mesura perfil femení atès el seu pes al sector serveis.

El teletreball té en bona mesura perfil femení atès el seu pes al sector serveis.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones que teletreballen a Espanya almenys de manera ocasional va assolir a finals de 2020, l’any del Covid, la xifra rècord de 2,86 milions, un 74,2% més que a tancament de 2019, la qual cosa suposa un augment en valors absoluts de més de milió de treballadors respecte a les xifres de l’any anterior, segons un estudi d’Adecco a partir de dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

D’aquesta forma, el volum d’empleats que treballaven a distància a tancament de l’any passat es va situar en el 14,5% del total d’ocupats, davant el 7,9% de 2019, quan només una mica més d’1,5 milions de persones teletreballaven a Espanya almenys ocasionalment, la majoria en les comunitats autònomes de Galícia, Extremadura, Catalunya i Balears.

Amb la irrupció de la pandèmia i l’arribada del confinament domiciliari, el total de persones que treballen almenys ocasionalment des de la seua llar es va multiplicar per més de dos, superant els 3,5 milions de persones, rècord absolut.

Des d’aleshores, amb la desescalada i la 'nova normalitat’, el total de teletreballadors s’ha anat moderant fins assolir a tancament de 2020 els 2,86 milions de persones, el 14,5% del total d’ocupats.

No obstant, Adecco subratlla al seu informe que, malgrat la significativa expansió del teletreball al llarg dels últims mesos, aquesta modalitat laboral a Espanya encara està per darrere de la majoria dels països del seu entorn.

Així, mentre la proporció de teletreballadors dins del total d’ocupats assoleix a Espanya el 14,5%, la mitjana de la Unió Europea se situa en el 21,5%.

Entre els països europeus, Suècia i Holanda encapçalen la classificació, ja que tenen a més del 40% dels seus ocupats treballant a distància. Els segueixen, amb més del 35%, Luxemburg (37,5%) i Finlàndia (33,5%).

Als països veïns, la proporció de teletreballadors també és superior a l’espanyola, amb França en una taxa del 28,3%, i Portugal, amb una taxa del 20,7%. Només Itàlia compta amb una proporció menor de teletreballadors que Espanya (9,8%).

MADRID I CATALUNYA DISPAREN LES SEUES XIFRES DE TELETREBALLADORS

Segons l’informe d’Adecco, l’evolució del treball a distància ha tingut un comportament dispar per comunitats, malgrat que totes l’han incrementat respecte a 2019.

La Comunitat de Madrid i Catalunya han multiplicat en un any per més de dos la seua xifra de teletreballadors. De fet, a Madrid s’ha triplicat. En canvi, Aragó, Extremadura i la Comunitat Valenciana presenten increments inferiors al 20%.

D’aquesta manera, subratlla Adecco, la presència del teletreball s’ha concentrat a Madrid i Catalunya, que han passat de tenir un terç del total de teletreballadors del país a la meitat. Si se sumen Andalusia i la Comunitat Valenciana, aquestes quatre autonomies han passat de tenir el 60% del total de teletreballadors al 70%.

L’informe d’Adecco revela a més que gairebé un de cada quatre llocs de treball suprimits durant la pandèmia eren a jornada parcial. La proporció d’ocupats a temps parcial en el total de treballadors ha caigut fins el 14%, sis dècimes menys que fa un any i la seua menor taxa des de juny de 2012.

tracking