SEGRE

CLIMA NEU

La temporada de neu als Alps s'ha escurçat gairebé un mes en mig segle

La temporada de neu als Alps s'ha reduït gairebé un mes en mig segle

La temporada de neu als Alps s'ha reduït gairebé un mes en mig segleEFE/Markus Leodolter/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La temporada de neu als Alps, per sota dels 2.000 metres, ha disminuït entre 22 i 34 dies durant gairebé els últims 50 anys, segons una anàlisi a sis països alpins publicada a la revista The Cryosphere.

Les dades analitzades corresponen al període 1971-2019 i a més de 2.000 estacions d’Àustria, França, Alemanya, Itàlia, Eslovènia i Suïssa; aquests demostren que la neu a terra va tendir a aparèixer més tard a l’hivern i a desaparèixer abans a mesura que s’atansava la primavera. Aquest conjunt de dades abasta cinc dècades i va ser creat gràcies a la col·laboració de més de 30 científics de cadascun dels estats alpins.

Michael Matiu, de l’Institut d’Investigació Eurac d’Observació de la Terra (Itàlia) i un dels autors, explica que aquest estudi analitza quantitativament la cobertura de neu als Alps "per primera vegada i per a tota la serralada".

"Mostra la distribució de la neu que reflecteix amb precisió les principals zones climàtiques dels Alps, i el que ha canviat en els últims 50 anys", apunta aquest investigador en una nota d’Eurac.

Segons els científics, les dades mostren que la neu es distribueix de forma desigual i no disminueix igual a tot arreu. Així, als Alps del Sud, que ja tenen menys neu que els seus homòlegs del Nord, la profunditat de la neu per sota dels 2.000 metres va disminuir més que als Alps del Nord.

Les tendències regionals difereixen de vegades considerablement, però la variabilitat decennal és similar a tota la regió alpina: els anys 70 i 80 van ser generalment nevats, seguits d’un període d’hiverns amb escassetat de neu a finals dels 80 i principis dels 90.

Des d’aleshores, encara que les profunditats de neu han tornat a augmentar en certa mesura, no han assolit el nivell dels anys setanta.

A tot arreu hi ha menys neu a la primavera, assenyala per la seua part Alice Crespi: "Mentre que a l’hivern hi ha una gran variació en les tendències segons la ubicació i l’altitud, fins i tot amb augments aïllats de la neu en les altures, a la primavera, gairebé totes les estacions van registrar descensos".

Per sota dels 2.000 metres, la temporada de neu va disminuir entre 22 i 34 dies durant els últims 50 anys. Les conclusions de la investigació -subratlla Matiu- "és resultat directe del canvi climàtic".

"En aquest estudi no ens fixem explícitament en l’atribució formal, però està clar que la neu es fon abans i més ràpid a causa de la pujada de les temperatures i que les precipitacions es produeixen en forma de pluja en lloc de neu".

tracking