SEGRE

CLIMA PLUGES

El mes de març passat, el més sec del segle XXI

El mes de març passat, el més sec del segle XXI

El mes de març passat, el més sec del segle XXIEFE/Ángel Medina G./Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes de març passat ha estat normal quant a temperatures però va ser el quart març més sec des del començament de la sèrie el 1961, per darrere dels de 1997, 1994 i 1996, i el més sec del segle XXI. El balanç climàtic d’aquest mes, elaborat per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), fet públic aquest dilluns, avança que el març ha estat molt sec, amb una precipitació mitjana sobre l’Espanya peninsular de 17 litres per metre quadrat, el que suposa un 37 per cent del valor normal del mes.

Ha estat humit o molt humit al sud-est de la península i a les Balears, mentre que va resultar sec o molt sec en la resta del territori peninsular i a les Canàries, assenyala Aemet per detallar que la precipitació acumulada va duplicar i fins i tot va triplicar el valor normal en punts de les costes d’Alacant, Múrcia i Almeria.

Pel que fa a Catalunya (segons dades del Meteocat) el mes de març ha estat sec o molt sec, a excepció de les parts més elevades del nord del Pallars Sobirà i la Val d’Aran. En alguns sectors de la Noguera la precipitació mensual ha estat inapreciable. Les anomalies de precipitació han estat marcades per la presència de l’anticicló atlàntic que ha caracteritzat el mes de març, que ha bloquejat el pas de sistemes frontals amb un origen atlàntic. 

Pel que fa a la temperatura, va ser força baixa (entre els -13 i -14 graus a 2.500 m i les glaçades van ser generals el dia 20), però sense rècords. A l'alta muntanya van tenir la temperatura més baixa des del 6 de gener. El mes s'ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, però normal a l'extrem nord-est, delta de l'Ebre, punts del a depressió central i parts elevades del Pirineu occidental. 

tracking