SEGRE

Relacionen l'augment dels contagis per COVID a les concentracions de pol·len

En un estudi realitzat per científics d’universitats alemanyes, finladesas, hongareses i nord-americanes i en què també ha participat la Universidad de Màlaga

© Molt pol·len, problemes per als al·lèrgics

© Molt pol·len, problemes per als al·lèrgicsAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els alts nivells de pol·len en l’aire no només són un perill per als al·lèrgics, també poden tenir una incidència més gran|important i contagis del coronavirus. Un recent estudi, realitzat per investigadors alemanys, assenyala que davant d’índexs elevats de pol·linosi s’observen més taxes d’infecció de COVID-19. L’estudi es va publicar el 23 de març a la revista nord-americana PNAS.

"En estudiar la propagació del SARS-CoV-2, s’han de tenir en compte factors ambientals com el pol·len ja que una consciència més gran|important d’aquests efectes és un pas important per prevenir i mitigar l’impacte del Covid-19", detalla Athanasios Damialis, investigador de la Universitat d’Augsburg (Alemanya) i un dels autors principals de l’estudi.

En concret, els experts expliquen que les concentracions altes de pol·len poden provocar una resposta immune més feble en les vies respiratòries, la qual cosa facilita l’entrada de virus i la infecció. Així, en dies de molt pol·len, se sol detectar un augment del nombre de malalties respiratòries, entre elles, la COVID-19. Encara que això sí, sol|només en pacients al·lèrgics.

"El dia mitjà d’aparició de la fase exponencial de COVID-19 va ser el 13 de març de 2020", explica l’estudi, "la qual cosa correspon, de mitjana, a una concentració acumulada de pol·len de 1.201 grans / m3 fins 4 dies. abans (mitjana diària: 240 pol·len / m3). En un disseny transversal per a les 80 regions en estudi, es va trobar que la data d’inici de la fase exponencial per regió es va correlacionar positivament i significativament amb la quantitat acumulada de pol·len fins 4 dies abans.

Aquestes conclusions s’han obtingut després d’analitzar les dades de concentracions de pol·len en l’aire, les condicions climàtiques i les infeccions per SARS-CoV-2, així com la variació de les taxes d’infecció i el nombre total de proves positives. A més, també es van valorar aspectes com la densitat de població, les mesures de contenció i els històrics de registres del nivell de pol·len de més de 130 estacions en una trentena de països. De tots els països que van mostrar una correlació significativa de la taxa d’infecció amb el pol·len, aquesta correlació sempre va ser positiva, la qual cosa suggereix que el mecanisme reportat per a l’exposició al pol·len sobre la immunitat antiviral al rinovirus també podria estar influint en la immunitat innata cap al SARS CoV-2.

Mesures d’autoprotecció

“No es pot evitar l’exposició al pol·len en l’aire. Per tant, les persones dels grups d’alt risc han d’estar informades que els nivells alts de concentracions de pol·len en l’aire augmenten la susceptibilitat a les infeccions virals del tracte respiratori", adverteix Damialis. L’estudi aconsella que persones d’alt risc recorrin al confinament o la màscara en el moment en què els pronòstics de pol·len marquin uns índexs elevats.

"L’ús d’una màscara de filtrat de partícules quan les concentracions de pol·len són altes pot mantenir el virus i el pol·len fora de les vies respiratòries", recalca Claudia Traidl-Hoffmann, investigadora de medicina|medecina ambiental a la universitat d’Augsburg i una altra de les autores de l’estudi.

tracking