SEGRE

GUIA

PP demana que les víctimes d'ETA puguin al·legar en l'acostament dels presos

PP demana que les víctimes d’ETA puguin al·legar en l’acostament dels presos

PP demana que les víctimes d'ETA puguin al·legar en l'acostament dels presos

PP demana que les víctimes d'ETA puguin al·legar en l'acostament dels presosEFE/Chema Moya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PP ha sol·licitat que les víctimes de terrorisme d’ETA puguin participar en l’execució de les condemnes i al·legar o recórrer els acostaments d’aquests presos a presons pròximes al País Basc, així com el dret a ser informades de qualsevol tipus de benefici penitenciari.

El grup parlamentari del PP ha registrat una Proposició de Llei Orgànica de protecció de la víctima de delicte que modifica fins quatre lleis orgàniques a fi d’ampliar els drets d’informació de les víctimes de terrorisme i d’altres delictes i per garantir-los una protecció més gran.

El PP ha registrat aquesta iniciativa el mateix dia en què Institucions Penitenciàries va acordar el trasllat d’uns altres cinc presos d’ETA a presons del País Basc o pròximes a la regió i després de concedir el tercer grau o règim de semillibertat a un altre reclús de la banda terrorista que serà atansat a la presó d’Àlaba.

"El Govern de Sánchez va atansar ahir l’assassina del nostre company Manuel Giménez Abad. I va cedir les presons al PNB", ha incidit el líder del PP, Pablo Casado, en un tuit després d’anunciar el registre d’aquesta proposició de Llei ahir.

La iniciativa urgeix facultar a les associacions de víctimes poder sol·licitar la informació de les condemnes d’aquests presos i dels seus beneficis penitenciaris per defensar els interessos de les víctimes en cas que així ho sol·licitin.

"Que les víctimes puguin participar en l’execució de la condemna per evitar la possibilitat que determinades decisions judicials o d’autoritats penitenciàries atorguin beneficis als penats sense la participació de les mates mitjançant recursos o al·legacions", assenyala el text de la iniciativa que també demana de modificar la Llei que regula el dret a la reunió.

En aquest sentit insta que els ajuntaments acatin la prohibició de manifestacions que retin homenatge a un autor de delicte de terrorisme.

"Els ajuntaments tindran prohibit facilitar qualsevol tipus de mesura perquè es pugui fer l’esmentada reunió o manifestació", incideix el nou article que assenyala que altrament cometrien infracció molt greu.

La proposició de Llei del PP que serà debatuda en el Ple del Congrés també insta que les víctimes de delictes de terrorisme puguin rebre tota la informació sobre la causa penal del condemnat de forma ràpida, i tant si s’inicia el procediment penal com si no, i tant en assumptes vinculats la seua posada en llibertat o a mesures cautelars que s’adoptin.

De la mateixa manera, que puguin participar en l’execució de la condemna quan hi ha notificacions per passar al tercer grau o quan es dicta llibertat condicional.

Sol·liciten que es faci una avaluació individualitzada de les víctimes, per veure si es tracta de col·lectius vulnerables i requereixen mesures especials de protecció (com pot ser el cas de menors) així com una avaluació de la naturalesa del delicte, sobretot en els casos de terrorisme.

Un punt de la proposició de Llei indica que "durant la fase d’investigació podran ser adoptades mesures de protecció a les mates" i caldrà tenir en compte per exemple on se les pren declaració, si són dependències adequades.

El PP també insta a modificar l’article 72 de la Ley General Penitenciaria perquè els requisits d’accés al tercer grau dels presos per terrorisme siguin acreditats mitjançant informes de l’Audiència Nacional i de la Fiscalia adscrita a la mateixa, atès que han complert les responsabilitats civils a través de les seues rendes o patrimonis presents o futurs o han donat mostres que abandonen les finalitats terroristes i col·laboren amb les autoritats, entre altres requisits.

El PP argumenta que es tracta d’una proposició de Llei que persegueix cobrir llacunes en la defensa de la dignitat i del conjunt dels drets de les víctimes de delicte.

Per això també es modificarien, a més de la Ley General Penitenciaria, el Reglament Penitenciari i la Llei Orgànica de dret de Reunión, la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Jurídica i la Llei Orgànica del Poder Judicial.

Assenyala que "l’actual text legislatiu que recull els drets de les víctimes n’estableix una normes mínimes sobre els drets" pel que afirma que "les mesures de protecció han de garantir efectivitat davant les represàlies, la intimidació" o els danys psíquics que poden registrar les víctimes.

tracking