SEGRE

L'EMA avala la vacuna de Janssen després de vincular els trombes amb casos "molt rars"

Conclou que el benefici-risc general continua sent positiu

Imatge general del laboratori de Reig Jofre on es fabricarà la vacuna contra la covid-19 de Janssen.

Imatge general del laboratori de Reig Jofre on es fabricarà la vacuna contra la covid-19 de Janssen.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè de seguretat de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglès) ha conclòs aquest dimarts que el benefici-risc general continua sent positiu a l’hora d’administrar la vacuna contra la Covid de Jannsen, encara que confirma que s’ha observat "un possible vincle amb casos molt rars" de coàguls sanguinis inusuals relacionats amb les plaquetes baixes en sang, que serien els desencadenants dels trombes.

Així, igual com va fer fa dos setmanes amb la vacuna de AstraZeneca, el comitè de seguretat de l’EMA (PRAC, per les seues sigles en anglès) conclou que s’ha d’agregar un advertiment a la informació del producte per a la vacuna COVID-19 Janssen i que aquests esdeveniments haurien d’incloure’s com a efectes secundaris molt rars de la vacuna.

Dimecres passat la companyia farmacèutica anunciava que retardava el llançament de la seua vacuna contra la COVID-19 a Europa, després de la paralització als Estats Units pels sis casos d’esdeveniments trombòtics en persones vacunades amb la seua injecció, després d’administrar més de 6,8 milions de dosi de la vacuna.

Hores després l’EMA assenyalava que el seu comitè de seguretat (PRAC, per les seues sigles en anglès) estava revisant també casos els sis trombes ocorreguts als Estats Units després de l’ús de la vacuna COVID-19 de Janssen.

El tipus de coàgul de sang informat, trombosi del si venós cerebral (CVST), es va produir en la majoria dels casos en combinació amb nivells baixos de plaquetes en sang (trombocitopènia). Casos molt semblants als ocorreguts amb la vacuna de AstraZeneca, els quals segueixen en estudi des de l’EMA, encara que ja fa dos setmanes, després d’un estudi preliminar, va recomanar incloure aquests esdeveniments adversos en la llista d’efectes secundaris "molt rars" de la vacuna.

La vacuna COVID-19 Janssen és una vacuna per prevenir la malaltia per coronavirus 2019 (COVID-19) en persones majors de 18 anys. Està composta per un altre virus (de la família dels adenovirus) que ha estat modificat per contenir el gen per produir una proteïna que es troba en el SARS-CoV-2. Destaca sobre la resta perquè s’administra en una sola injecció, encara que la seua eficàcia és menor en comparació amb la resta, del 67%. Va aconseguir l’autorització de comercialització condicional per part de la Comissió Europea l’11 de març de 2021.

tracking