SEGRE

Brussel·les ultima una demanda contra AstraZeneca i descarta comprar-li 100 milions de dosi

Cues aquesta setmana per vacunar-se a Tàrrega amb AstraZeneca.

Cues aquesta setmana per vacunar-se a Tàrrega amb AstraZeneca.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) està ultimant una demanda contra AstraZeneca amb la intenció de portar-la aquest divendres davant dels tribunals belgues per incomplir el contracte –en entregar menys vacunes de les previstes– i aquest dijous va anunciar que no li comprarà 100 milions de dosis addicionals a les que tenia de dret. Brussel·les va informar ahir dels seus plans els països de la Unió Europea (UE), segons van explicar a EFE diverses fonts diplomàtiques i Alemanya, França i Dinamarca es van mostrar reticents a iniciar ja accions legals contra la companyia.

Aquests tres països van demanar a Brussel·les que estudiï en detall el cas. L’Executiu comunitari va firmar a l’agost el contracte amb AstraZeneca en nom dels Vint-i-set, pel que li correspon a Brussel·les presentar la demanda, encara que el portaveu de Sanitat de la CE, Stefan De Keersmaecker, ha assegurat avui que no prendrà cap decisió sense el consentiment dels països.

"Totes les opcions estan obertes per garantir que tinguem l’entrega de prou dosis i qualssevol dels passos que es facin o no es donin es discutiran i s’acordaran juntament amb els Estats membres", va dir el De Keersmaecker. Mentrestant, un portaveu de AstraZeneca va dir a EFE que "la companyia no és conscient de cap procediment legal i continua mantenint les seues discussions regulars sobre les entregues amb la Comissió i els Estats membres".

PRIMERS PASSOS

L’Executiu comunitari va demanar en una carta a la farmacèutica anglosueca el passat 19 de març explicacions pels seus retards, iniciant així el procediment de resolució de disputes previst al contracte. Va ser el primer pas per a eventualment poder portar la companyia davant dels tribunals. Mentrestant, AstraZeneca va respondre a aquesta missiva i la companyia i la CE han continuat mantenint contactes, tal com preveu el contracte respecte a la "resolució de disputes", va dir De Keersmaecker. El malestar de Brussel·les amb la farmacèutica es remunta a gener -poc després de l’inici de les campanyes de vacunació als països de la UE- i ha continuat fins avui, ja que AstraZeneca va entregar només 29,8 milions de vacunes en el primer trimestre i preveu entregar només 70 milions més en el segon. Així que en els primers sis mesos de l’any la companyia entregarà només 100 milions de dosi, davant els 300 previstos.

VALNEVA

A més de les dificultats que està generant AstraZeneca per poder avançar en la vacunació, la farmacèutica francesa Valneva va anunciar ahir la seua intenció de no firmar el seu contracte amb la Comissió per poder distribuir la seua vacuna a la UE, sinó fer-ho amb els països de forma individual. Segons ha dit avui De Keersmaecker, "després d’un any de negociacions, l’empresa no ha complert" les condicions que exigeix la CE a les farmacèutiques i que consisteixen a tenir "una protecció sòlida quant a la responsabilitat, la seguretat, l’eficàcia davant del virus, així com regles sobre l’entrega de les vacunes". Segons el contracte que estaven negociant, la UE esperava obtenir de Valneva 60 milions de dosi –30 milions comprades d’inici, amb l’opció d’adquirir uns altres 30 milions en el futur.

La UE ha rebut ja 170 milions de dosi de les vacunes de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson, ha assegurat avui la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides. De cara al futur, l’Executiu comunitari ja ha comunicat la seua intenció de comprar 1.800 milions de dosis addicionals a Pfizer-BioNTecha, empresa que segons va dir recentment el portaveu de la CE, Eric Mamer, representa "la columna vertebral" de la campanya de vacunació europea.

tracking